Udland

Vrede bulgarer brænder deres elregninger af

Høje elregninger har søndag fået bulgarerne på gaden - og både politikere og elselskaber har stået for skud.

Vrede bulgarer brænder deres elregninger af

Tusindvis af sure bulgarer har søndagen igennem været på gaderne i hovedstaden Sofia og i 20 andre byer for at protestere over skyhøje elregninger.

Demonstranterne har spærret store veje, smidt med æg, flasker og frugt på elselskabernes kontorbygninger og brændt deres elregninger af foran rullende kameraer.

Lokale medier beretter, at demonstranter - med både kvinder og børn iblandt - har været i klammeri med politiet, fordi de har forsøgt at trænge ind i elselskabet Cez' hovedkvarter.

Prisen på elektricitet er et brandvarmt emne i Bulgarien, fordi den månedlige elregning er uforholdsmæssig høj sammenlignet med lønningsniveauet i EU's fattigste medlemsland.

- Jeg kan ikke klare det længere, fortæller pensionisten Penka Slavova, der deltager i søndagens demonstrationer i Sofia.

- Jeg får 155 lev (knap 600 kroner, red.) udbetalt i pension, og i december var min elregning på 175 lev (knap 670 kroner, red.), hvad skal jeg gøre?

Gaderne har genlydt med sætningen "Vi bliver ved, indtil vi vinder" fra vrede bulgarer, der kræver, at regeringen nationaliserer elselskaberne for at få kontrol med priserne på elektricitet.

Den bulgarske regering har tidligere udtalt, at den vil "se på problemet" med de stigende elregninger. Finansminister Simeon Djankov afviser dog fuldstændig idéen om at nationalisere elselskaberne.

- Det er ikke nogen mulighed, og jeg tror ikke, at noget EU-land har råd til at tale om at nationalisere lige nu, sagde Djankov onsdag, da protesterne tog til.

Søndag måtte politiet spærre en vej af for at forhindre demonstranter i at nå til præsidentens bolig.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.