Udland

Vrede i Afrikas Union mod straffedomstolen

Den Internationale Straffedomstol i Haag, ICC, bliver beskyldt for at gå ensidigt efter Afrika.

Vrede i Afrikas Union mod straffedomstolen

Afrikanske nationer opfordrer Den Internationale Straffedomstol, ICC, til at udsætte retssager om krigsforbrydelser mod Kenyas ledere.

Ved et særligt indkaldt møde i Den Afrikanske Unions bygning i den etiopiske hovedstad, Addis Abeba, drøfter de afrikanske ledere lørdag tiltagende spændinger i forhold til straffedomstolen, som bliver beskyldt for at være en nykolonialistisk institution på jagt efter efter afrikanere.

- Domstolen i Haag fortsætter med at operere uden den mindste agtpågivenhed over for afrikanske regeringer, siger Etiopiens premierminister, Hailemariam Desalegn, som er formand for Den Afrikanske Union.

- Da 34 afrikanske nationer tilsluttede sig domstolen var de alle overbeviste om, at domstolen ville fremme upartiskhed og retfærdighed. Men den lader meget tilbage at ønske i den henseende, siger Desalegn, som holdt åbningstalen ved lørdages møde.

Han siger videre, at domstolen har ignoreret Kenyas og Sudans bestræbelser på at løse deres interne problemer. Begge landes ledere er efterlyst af ICC.

Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, og landets vicepræsident, William Ruto, er begge anklaget for forbrydelser mod menneskeheden.

De anklages for at have stået bag en hadsk kampagne, der førte til omfattende vold, og som dræbte over 1100 mennesker og gjorde over 600.000 hjemløse i forbindelse med valget i Kenya i 2007.

Men de to mænd er nu allierede og valgt på en platform med national forsoning, og de siger, at domstolen krænker Kenyas suverænitet og undergraver en proces for national forsoning.

I Sudan er præsident Omar al-Bashir, der også deltager i mødet i Addis Abeba sammen med Kenyatta, eftersøgt for en række krigsforbrydelser, folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden

ICC har indtil nu udsendt efterlysninger i forbindelse med konflikter i ni lande, som alle ligger i Afrika.

Diplomater siger, at der i AU er en udbredt følelse af, at ICC, som ikke er en del af FN, har fokus på Afrika og vender det blinde øje til, mod andre steder i verden.

Den kenyanske regering har truet med helt at melde sig ud af ICC-samarbejdet i protest over retssagerne.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.