Udland

Vrede over tv-lukning lammer Grækenland

En 24-timer lang generalstrejke blandt grækerne har sat store dele af det sydeuropæiske land i stå.

Vrede over tv-lukning lammer Grækenland

Regeringskontorer er lukkede, tog holder stille, og hospitaler er nede på et nødberedskab. Store dele af Grækenland er torsdag lammet, efter at det kriseramte lands fagforeninger har indkaldt til en 24-timer lang generalstrejke.

Den landsdækkende arbejdsnedlæggelse sker efter regeringens beslutning om at lukke den nationale tv-station ERT og fyre de op imod 2700 ansatte på grund af "mangel på gennemsigtighed og utrolig ekstravagance".

Det har bragt de græske gemytter i kog, venstrefløjspartier i Grækenland har kaldt lukningen "uacceptabel" og truet regeringen med et mistillidsvotum i parlamentet.

Lukningen bliver af mange i Athen opfattet som et led i Grækenlands omfattende spareøvelse, som har været en betingelse fra EU og Den Internationale Valutafond, IMF, til gengæld for at modtage økonomisk krisehjælp.

EU-Kommissionen har dog fastslået, at man ikke har krævet stationen lukket. Men fra Bruxelles lyder det også, at public service er en integreret del af det europæiske demokrati.

- Lukningen af en national tv-station er aldrig gode nyheder, fastslår den spanske udenrigsminister Jose Manuel Garzia-Margallo.

Protesterne over lukningen har samtidig spredt sig til Cypern, der også lider under omfattende økonomiske stramninger og sparepakker. Her frygter østatens journalister, at den nationale cypriotiske tv-station vil lide samme skæbne som den græske.

Den græske regering planlægger at skabe en ny national tv-station under navnet "New Hellenic Radio, internet and Television" (Nerit), der skal erstatte det 60 år gamle ERT.

- Du kan ikke reparere en bil, der stadig kører. Du bliver nødt til at fjerne den fra vejen, siger regeringstalsmand Simos Kedikoglou.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.