Udland

Wammen: Grækerne har sagt ja til Europa

De græske vælgere har vist sig parate til at gennemføre et svært og ansvarligt hjælpeprogram, siger minister.

Wammen: Grækerne har sagt ja til Europa

Vælgerne i Grækenland har søndag vist, at det er rede til at gå i gang med et svært reformarbejde, som blandt andet indebærer drastiske nedskæringer.

Sådan lyder det fra Danmarks europaminister, Nicolai Wammen, efter de græske pro-europartier har vundet flertal ved parlamentsvalget.

- Grækerne har truffet et vigtigt valg i dag. De har sagt ja til Europa, siger ministeren i en kommentar.

- Men de har også sagt ja til et svært og ansvarligt reformarbejde. Den nye regerings vigtigste opgave bliver at gennemføre Grækenlands hjælpeprogram. Der er ganske enkelt ikke råd til at vente, siger han.

Som største parti får det konservative Nyt Demokrati 128 mandater inklusiv en bonus på 50 mandater, der bliver givet til det parti, som høster flest stemmer.

Det andet parti, der støtter en omstridt gældspakke fra EU og Den Internationale Valutafond, IMF, det socialistiske Pasok, får 33 sæder i parlamentet.

Parlamentsvalget var det andet på bare seks uger, fordi det efter det første valg ikke var muligt for Nyt Demokrati, der også her fik flest stemmer, at få dannet flertal.

- Jeg håber og tror på, at det hurtigt lykkes at danne en stabil regering.

- Både for Europa og for Grækenland er det vigtigt, der kommer en afklaring af den politiske situation i Grækenland. Også i det lys ser resultatet godt ud, siger Nicolai Wammen.

Allerede mandag beder præsident Karolos Papoulias Nyt Demokrati om at danne regering. Hvis det ikke lykkes, får partiet med næstflest stemmer muligheden.

Vælgerne er fortvivlede over de krav, som EU og IMF stiller om drastiske sociale nedskæringer, massefyringer af offentligt ansatte og sænkning af mindstelønnen.

Men samtidig ønsker de græske vælgere, som Ritzau mødte søndag, at Grækenland bliver i euro-samarbejdet

/ritzau/