Udland

Wammen: Serbien får ikke fribillet til EU

Det danske EU-formandskab og EU-Kommissionen opfordrer Serbiens nye præsident til at træde varsomt.

Wammen: Serbien får ikke fribillet til EU

Dagen før Serbiens nyvalgte præsident, den højreorienterede Tomislav Nikolic, mandag formelt bliver indsat i embedet i Beograd, er der løftede pegefingre fra EU-toppen for at få ham til at dæmpe sin nationalistiske retorik.

- Vi ønsker et Serbien, der fortsat bevæger sig på en positiv EU-kurs. Men det kræver, at man leverer resultater. Bolden ligger på Nikolics banehalvdel.

- Jeg håber meget, at han vil gribe den historiske chance, der er for Serbien. Men der er ingen fribilletter til EU-medlemskab, siger europaminister Nicolai Wammen (S) på vegne af EU-formandskabet.

Wammen udtaler sig søndag i Aarhus efter et møde mellem EU's europaministre, udvidelseskommissær Stefan Fühle og repræsentanter for de fem EU-kandidatlande - heriblandt Serbien, der blev kandidat i marts.

Nikolic har efter valget i maj vakt opsigt med en række udtalelser, hvor han blandt andet afviser, at drabene på over 8000 muslimske mænd i Srebrenica i 1995 var folkemord.

Wammen kalder udtalelserne "aldeles uvelkomne" og "et skridt i den forkerte retning".

Nikolic har også sagt, at han ikke vil opgive Serbiens krav på Kosovo for at opnå EU-medlemskab. På et besøg torsdag i Bruxelles vil han have klart svar på, om det er en betingelse fra EU.

EU's udvidelseskommissær, Stefan Fühle, siger søndag i Aarhus, at svaret er givet:

- EU stiller ikke anerkendelse af Kosovo som en betingelse. Vi taler om normalisering af forholdet. Vi er meget åbne og forudsigelige, og vi har ingen skjult dagsorden, siger Fühle.

Serbiens europaminister, Dusko Lopandic, antyder i sit svar en splittelse mellem præsidenten og de partier, der stadig forhandler om at danne regering.

- Det serbiske folk har valgt et flertal fra proeuropæiske partier. Præsident Nikolic får rig lejlighed til at udtale sig mere klart om alle emner. Men Serbien vil fortsat være stærkt forpligtet på regionalt samarbejde og forsoning med alle vores naboer, siger Lopandic.

/ritzau/