Udland

Wammen vinker farvel til 7500 milliarder

Europaministeren har for sidste gang som formand forhandlet om rammerne for EU's flerårige kæmpebudget.

Wammen vinker farvel til 7500 milliarder

Tilfreds og træt.

Sådan betegner europaminister Nicolai Wammen (S) sin tilstand, efter at han tirsdag har for sidste gang har styret forhandlingerne om rammen for EU's budget fra 2014 til 2020.

- Vi har opnået vigtige skridt i retning af, at vi fremadrettet vil bruge EU's budget klogere, siger Nicolai Wammen.

- Vi vil investere mere i forskning, uddannelse, job - ikke mindst unge - og vi vil bruge færre penge på landbrugspolitik, strukturfonde og administration i Bruxelles. Det hænger rigtig godt sammen med de danske prioriteter, siger han.

Forhandlingerne om det syvårige budget var på forhånd udpeget som en af de vigtigste opgaver, mens Danmark sad i formandskabsstolen.

I løbet af de seneste måneder har ministrene lagt de overordnede linjer ud for budgettet, der er på omkring 7500 milliarder kroner i alt.

Der er dog endnu ikke sat endelige beløb på de forskellige områder. Det bliver Cyperns opgave, når landet overtager formandskabet i starten af juli.

- Der er stadig rigtig mange slagsmål, der ligger forude, konstaterer Nicolai Wammen.

Sidst, det flerårige budget blev færdigforhandlet, blev den daværende britiske premierminister Tony Blair citeret for at sige, at "næste gang slår vi hinanden ihjel".

- Jeg håber, at det danske formandskab har gjort sit arbejde på en sådan måde, at der ikke er nogen, der mister livet her i anden halvdel af 2012 på budgetkontoen, men det vil være svære forhandlinger, smiler europaministeren.

Han vil sammen med resten af regeringen kæmpe for, at Danmark får en rabat på sit bidrag til EU på en rund milliard kroner, eller at rabatordningerne helt afskaffes.

/ritzau/