EMNER

Whisky holder længe

Bare flasken ikke står åben

?Jeg har gennem en årrække samlet på whisky - singlemalt, først og fremmest - men også andre, f.eks. japanske. Jeg er gået frem efter Michael Jacksons bog. Målet er at have en fra hvert skotske destilleri. Jeg er nu nået halvvejs. Men hvordan opbevarer jeg flaskerne, så de stadig er velsmagende, når jeg skal hygge mig med dem om fem-seks år? Er der specielle opbevaringskrav, uåbnet eller prøvesmagt? nogle af flaskerne har jeg haft i en halv snes år. Ove Skyum !- Der er ingen fare. Nok holder whisky ikke evigt, men hvis flasken er lukket forsvarligt til, kan den holde, fortæller Nial Mackinlay, Inver House Destillers i Skotland, som vi har spurgt til råds. Han har mange års erfaringer med whisky og har bl.a. stået for Inver House-salget i Skandinavien. Man kan vel ikke sige, at den aldring går til, men det er tæt ved, siger han. Hvis man bare sørger for, at flasken bliver lukket, hver gang der er taget af den. Den største skade, der kan ske, er fordampning af alkoholen. Smagen ændrer sig stort set ikke. Det har vi erfaret gennem mange år. Der er ikke særlige krav til opbevaringen af whiskyen, men det er bedst, at flaskerne ikke udsættes for direkte sollys, og at de ikke varmes voldsomt op, så man skal sætte dem i et rum uden direkte solindfald. Den største risiko for ødelæggelse af whisky'en kommer fra proppen. Nøjagtig som bordvin, kan whisky blive befængt med propsmag, fordi proppen ikke er helt renset. Sker det, er brændevinen ødelagt. Den risiko kan man minimere ved at opbevare flaskerne opretstående, så der ikke er kontakt mellem brændevin og prop. Der er ingen risiko for ødelæggelse af indholdet på grund af iltning gennem en utæt prop, som det er tilfældet med bordvin. I øvrigt er det en fortræffelig bog, du har valgt som guide. Den kan vi varmt anbefale andre.