Whistleblower fik ordre af Det Hvide Hus: Ikke mere om Rusland

Ekspert i efterretninger oplyser, han skulle stoppe oplysninger om russisk indblanding i det amerikanske valg.

Det berømte møde i Finlands hovedstad, Helsinki, mellem Donald Trump og Ruslands præsident, Vladmir Putin, i juli 2018. Her lod Trump forstå, at han stolede mere på Putin end på sine egne efterretningstjenester.

Det berømte møde i Finlands hovedstad, Helsinki, mellem Donald Trump og Ruslands præsident, Vladmir Putin, i juli 2018. Her lod Trump forstå, at han stolede mere på Putin end på sine egne efterretningstjenester.

WASHINGTON:En højtplaceret efterretningsekspert siger, at han af Det Hvide Hus blev beordret til ikke længere at indsamle oplysninger om russisk indblanding i USA's valgkamp.

I stedet skulle Brian Murphy, der var en topembedsmand i ministeriet for indenlandsk sikkerhed, fokusere på, hvordan Kina og Iran blander sig. Det fremgår af en whistleblower-erklæring, som blev kendt onsdag.

Beskeden om at stoppe rapporteringen om Ruslands aktiviteter i valgkampen blev givet til ham af ministeriets fungerende leder, Chad Wolf.

I sin klage siger han, at Wolf gav ham ordren, som kom fra præsident Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, Robert O'Brien.

Ifølge Murphy blev han straffet ved 1. august at blive frataget sin opgave. Det skete, efter at han i to år havde forsøgt at forhindre, at rapporter om efterretninger blev forvrænget af politiske grunde.

Den slags forvrængninger handlede blandt andet om at overdrive truslen om terrorister, som skulle bevæge sig ind i USA fra Mexico, at nedtone faren fra hvid nationalisme og at holde rapporter om russisk indblanding tilbage.

Wolf fortalte ham, at nogle efterretninger skulle holdes tilbage, "fordi det får præsidenten til at se skidt ud".

Murphy blev herefter, siger han, slettet til møder, der handlede om russisk indblanding i valget.

Det er det demokratisk ledede efterretningsudvalg i Repræsentanternes Hus, der har offentliggjort Murphys klage. Her skal han vidne 21. september.

Trump har ofte underspillet russisk indblanding i USA's valg.

Det er på trods af, at de amerikanske efterretningstjenester i januar 2017 konkluderede, at Rusland i valgåret 2016 aktivt arbejdede på at få republikaneren Trump valgt. Blandt andet ved at hacke Det Demokratiske Parti og gennem falske historier på de sociale medier.

Murphy oplyser, at han i ministeriet for intern sikkerhed har indsendt to klager om forløbet. Men klagerne førte til, at han blev overflyttet til en afdeling for management.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.