Whistleblower-jurist: Ansatte er bange for at være vidner

Aftale forhindrer ansatte i Danske Bank i at hjælpe i hvidvasksag, siger advokat for whistleblower.

Whistleblower Howard Wilkinsons (tv.) advokat, Stephen M. Kohn (th.), mener at tavshedsklausuler forhindrer retfærdighed, heriblandt også i sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial.

Whistleblower Howard Wilkinsons (tv.) advokat, Stephen M. Kohn (th.), mener at tavshedsklausuler forhindrer retfærdighed, heriblandt også i sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial.

BRUXELLES:Danske Bank bør lade alle sine ansatte tale frit i sagen om hvidvask i bankens estiske filial. Det mener Stephen M. Kohn, der er whistleblower Howard Wilkinsons advokat.

Howard Wilkinson er på grund af en tavshedsklausul forhindret i blandt andet at nævne navne på andre involverede personer og banker.

Kohn mener, at sådanne klausuler forhindrer retfærdighed, hvorfor alle bankens ansatte bør frigøres fra lignende aftaler.

Når mange ansatte har mundkurv på, kan de ikke bidrage til, at man kommer til bunds i den omfattende hvidvasksag, siger Kohn.

- Der er folk i Danske Bank, der ved, hvor langt det her gik, og hvem der er involveret. De har formentlig alle fået mundkurv på. De er bange for at være vidner.

- At være whistleblower kan ses som værende illoyal. Danske Bank bør sige til alle ansatte, at de er frie til at give al den information, de har, videre til de relevante myndigheder, siger Stephen M. Kohn.

Både Howard Wilkinson og Kohn har onsdag været til høring i Europa-Parlamentet om Danske Bank-sagen.

Her delte Wilkinson dele af den omstridte tavshedsklausul, men han har endnu ikke tilladelse til at dele den i sin helhed.

Howard Wilkinson understreger efter høringen i Europa-Parlamentet, at han ikke er ude efter Danske Bank.

- Danske Bank er en vigtig bank for Danmark. Vi ønsker ikke at knuse banken.

- Jeg har bare prøvet at gøre noget godt. Jeg får ingen penge for det. Det, jeg allerhelst vil, er at tage hjem til min kone og børn og aldrig komme i avisen igen, siger han.

Danske Banks administrerende direktør, Jesper Nielsen, deltog også i høringen i Europa-Parlamentet. Ifølge ham skal banken ændre sin kultur, så informationen begynder at flyde frit.

Howard Wilkinson var i syv år chef for Danske Markets afdeling i Baltikum.

/ritzau/