WHO advarer: Banale sygdomme kan slå os ihjel

Flere og flere bakterier bliver resistente over for antibiotikabehandling, viser ny rapport fra WHO.

Bakterier fra flere sygdomme er blevet så modstandsdygtige, at selv den stærkeste antibiotika ikke længere er i stand til at behandle sygdommen.

Det viser en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Resistente bakterier udgør en stor trussel mod folkesundheden og kan gøre almindelige sygdomme til livsfarlige, siger vicegeneraldirektør i WHO, Keiji Fukuda. Og Globaliseringen gør, at ingen lande slipper fri.

- Vi har et stort problem nu, og alting peger i retning af, at problemet bliver større. Verden går mod en efter-antibiotika-æra, hvor almindelige infektioner og mindre sygdomme, som har kunnet behandles i årtier, igen kan slå ihjel, siger Keiji Fukuda ifølge Reuters.

Antibiotikaresistens har potentialet til at ramme alle uanset alder i hvilket som helst land, fastslår WHO i rapporten.

Det er misbrug og overforbrug af antibiotika, der har fået bakterierne til at udvikle nye veje til at omgå medicinen.

Kønssygdommen gonorré, som rammer en million mennesker verden over hver dag, er blandt de sygdomme, hvor succesraten af antibiotika-behandlinger falder.

I mindst 10 lande, heriblandt Danmarks nabolande Norge og Sverige, meldes der om patienter med gonorré, som ikke kan behandles.

Også sygdomme som lungebetændelse og tuberkulose er på vej mod at blive resistente over for antibiotikabehandling, skriver avisen The Guardian.

Der skal gøres noget nu, hvis den negative udvikling skal vendes, vurderer Keiji Fukuda

- Medmindre vi øger indsatsen markant mod at forhindre infektioner og samtidig ændrer måden at producere, ordinere og anvende antibiotika på, vil det få konsekvenser for den globale folkesundhed, siger han.

Ifølge Laura Piddock, der er professor i mikrobiologi på Birmingham University i Storbritannien og leder af en antibiotika-kampagne, kræver det omfattende koordinering, hvis man vil overvinde problemet.

- Hvis man skal bekæmpe antibiotikaresistens kræver det politisk vilje, engagement fra alle interessenter og betydelige investeringer i forskning, overvågning og forvaltnings programmer, siger hun ifølge Reuters.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst