Udland

Wikileaks med fly til Snowden: Venter svar fra Island

Edward Snowden, der står bag læk af efterretningsoplysninger, kan stige på privatfly til Island, hvis han tør.

Wikileaks med fly til Snowden: Venter svar fra Island

Et privatfly står klar til at fragte den eftersøgte efterretningsmand og whistleblower Edward Snowden fra sit skjul i Hongkong til Island, hvor han håber på politisk asyl.

Det er whistleblower-netværket Wikileaks, som har sørget for at chartre et fly til den 30-årige it-mand, som står bag en omfattende afsløring af hemmelig amerikansk overvågning.

- Alt er klar fra vores side, og flyet kan lette i morgen, siger den islandske forretningsmand Olafur Sigurvinsson, chef for Wikileaks' partnerselskab Datacell, til Channel 2.

- Vi har ordnet alt, vi kan ordne. Vi har en plan, og al logistikken er på plads. Nu venter vi blot på et svar fra den islandske regering.

Privatflyet tilhører et kinesisk selskab. Det er hyret for 240.000 dollar (1,35 millioner kroner) via private bidrag til Datacell.

Islandske myndigheder har bekræftet, at indledende samtaler om politisk asyl har fundet sted, men amerikaneren skal sætte sine fødder på islandsk grund, før en sag kan behandles.

Stifteren af Wikileaks, Julian Assange, fortalte onsdag, at han har været i kontakt med Snowdens advokater for at diskutere mulighederne for asyl i Island.

Olafur Sigurvinsson mener ikke, at Edward Snowden vil rejse til Island, før han ved, om han får grønt lys til asyl. I så fald vil han hellere blive, hvor han er.

Snowden, som fylder 30 år fredag, flygtede til Hongkong 20. maj, og selvom amerikanske myndigheder ikke har foranstaltet en officiel udleveringsaftale, har USA tydeligt givet udtryk for, at Snowden står til retsforfølgelse i hjemlandet.

Den tidligere efterretningsmand lækkede for nylig oplysninger til aviserne The Guardian og Washington Post om, hvordan efterretningsorganisationen National Security Agency (NSA) blandt andet overvåger telefoner og borgeres færden på internettet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.