Udland

Wikileaks-soldat erklærer sin skyld i gigantisk lækagesag

Ja, jeg misbrugte fortroligt materiale. Nej, jeg hjalp ikke fjenden. Det siger anholdt sladrehank i USA's hær.

Wikileaks-soldat erklærer sin skyld i gigantisk lækagesag

Bradley Manning, som er tiltalt for at have lækket massevis af hemmelige dokumenter til whistleblower-netværket WikiLeaks, erklærer sig skyldig i at have misbrugt fortroligt materiale.

Men den amerikanske soldat afviser fortsat den centrale anklage om, at han skulle have hjulpet fjenden.

Det kom frem ved en høring torsdag - forud for sommerens retssag mod Manning i den opsigtvækkende sag, der beskrives som den største lækage af regeringshemmeligheder i amerikansk historie.

- Jeg mener, at hvis den almene offentlighed (...) fik adgang til informationen (...) så kunne det sætte gang i en indenlandsk debat om militærets rolle og udenrigspolitikken i det hele taget, forklarede Manning om sine gerninger.

- Jeg mener, at jeg opnåede noget, der ville give mig en ren samvittighed, lød det i et stille og roligt tonefald fra Manning, som var iført soldateruniform og forblev siddende ved sine advokater, mens han aflagde forklaring under ed.

Der er i alt 22 anklagepunkter i sagen mod Manning, der beskyldes for at have lækket flere hundredetusinde hemmeligstemplede dokumenter fra blandt andet det amerikanske udenrigs- og forsvarsministerium til WikiLeaks.

Den unge soldat blev anholdt i Irak i maj 2010, hvor han var analytiker for den amerikanske hærs efterretningstjeneste nær hovedstaden Bagdad. Retssagen mod soldaten ventes at gå i gang 3. juni.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.