Udland

WikiLeaks-soldat: Jeg hjalp ikke fjenden

Bradley Manning erklærer sig ikke skyldig i den alvorligste af anklagerne mod ham i WikiLeaks-sag.

WikiLeaks-soldat: Jeg hjalp ikke fjenden

Ved en høring i USA's militær torsdag har den amerikanske soldat, Bradley Manning, der er anklaget for at have spillet en nøglerolle ved ulovlige offentliggørelser af hemmelige dokumenter på hjemmesiden WikiLeaks, erklæret sig ikke skyldig i anklager om, at han har hjulpet fjenden.

Retssagen mod Manning om den største lækage af fortrolige oplysninger i amerikansk historie, ventes at blive indledt den 3. juni. Men den amerikanske soldat ventes inden retssagen at afgive vidneudsagn ved høringer til den militære dommer, oberst Denise Lind.

Den 25-årige Manning erklærer sig ikke skyldig i den alvorligste af anklagerne mod ham. Nemlig at han skulle have hjulpet fjenden.

Der er i alt 22 anklagepunkter i sagen mod ham.

Mannings advokater har tidligere ansøgt om, at alle anklagerne mod soldaten skulle droppes med det argument, at regeringen havde overtrådt Bradley Mannings ret til en hurtig retssag. Kravet blev imidlertid afvist af dommeren i sagen.

Manning beskyldes for at have lækket flere hundredetusinde hemmeligstemplede dokumenter fra blandt andet det amerikanske udenrigs- og forsvarsministerium til whistleblower-netværket WikiLeaks.

Han har siddet varetægtsfængslet siden maj 2010 - flere gange har han været i isolation 23 timer i døgnet, hvilket soldaten mener er en uretfærdig straf.

Den tidligere soldat er sigtet for blandt andet at hjælpe fjenden, stjæle offentlige dokumenter og bryde computerregler.

Manning blev anholdt i Irak, hvor han var analytiker for den amerikanske hærs efterretningstjeneste nær hovedstaden Bagdad.

Tidligere har Bradley Manning fortalt, at han overvejede at begå selvmord. Ved en høring sagde soldaten, at han lavede en midlertidig løkke ud af sit sengelagen. Løkken blev bundet i en celle i Kuwait, hvor Manning kortvarigt blev tilbageholdt.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst