Winston Churchills yngste datter er død

Mary Soames var assistent for Churchill ved Postdamkonferencen, og hun var frivillig under Anden Verdenskrig.

Mary Soames, der var det sidste overlevende barn af den tidligere britiske premierminister Winston Churchill, er død i en alder af 91 år, oplyser familien søndag.

Baronessen, som var den yngste af Churchills fem børn, sov stille ind i sit hjem lørdag efter kortvarig sygdom.

Hun var gift med den konservative politiker baron Christopher Soames, og sammen havde de tre sønner og to døtre.

Hendes afdøde mand fungerede blandt andet som Storbritanniens krigssekretær og ambassadør i Frankrig, og han var den sidste britiske guvernør i daværende Sydrhodesia, i dag Zimbabwe.

En af Mary Soames sønner hyldede sin mor søndag og kaldte hende blandt andet en "vidunderlig mor" og "anerkendt forfatter, som levede et distingveret liv."

- Timingen er helt ekstraordinær. Lige før den store 70-års-markering af landgangen i Normandiet, dør Churchills sidste overlevende barn. Det er historiens vingesus, siger Nicholas Soames, som er parlamentsmedlem.

Winston Churchill døde i 1965, 90 år gammel. Han var Storbritanniens premierminister gennem krigsårene fra 1940 til 1945 og senere fra 1951 til 1955.

Mary Soames - døbt Mary Spencer-Churchill - arbejdede for Røde Kors og hun meldte sig frivilligt under krigen, hvor hun var i både Belgien, Tyskland og London.

Hun fulgte også Winston Churchill som assistent ved store begivenheder, blandt andet under Postdam-konferencen i 1945, da premierministeren mødtes med den amerikanske præsident Harry S. Truman og den sovjetiske leder Joseph Stalin.

Senere har Mary Soames stået i spidsen for Royal National Theatre.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.