Fodbold

Ypperligt kokkekræs

KØKKENKUNST:Makaroni, kaffe og rosa grape. I samme ret. Danmark går efter guldet ved kokke-VM Et friteret ansjos-fiskeben. Placeret oven på ansjosen. Som ligger på en porøs kiks. Der er anrettet på en udhulet kartoffel-tingest fyldt med ultratynde lag af trøffel og kammuslinger. Nu er det da kammet helt over for de der smarte kokke. 14 personer er inviteret til Erwin Lauterbachs Restaurant Saison i København for at prøvespise den menu, som repræsenterer Danmark ved de uofficielle verdensmesterskaber i kokkekunst i Frankrig om knap to uger. Hvor er sovsen mon, griber jeg mig selv i at tænke. Af frygt for at vælte den fine ansjosopstilling vælger jeg at stikke gaflen i en strengt cylinderformet mousse, der trods sine giftiggrønne ovale prikke virker mere tilforladelig. Ud af dens indre vælter dampende varm brun sovs. Er det ikke foragteligt at bruge penge og energi på den slags tricks, som næppe har en chance for at nå ud i almindelige familiers køkkener? Nej, siger Erwin Lauterbach: - Ingen bredde uden elite. Bremserne i vores folkevogne bliver bedre, fordi teknologien bliver udviklet og testet i Formel 1-motorløb. Og kreativiteten hos verdens bedste kokke vil også nå ud i danske køkkener i en eller anden form. Ude i Saisons køkken bryder sveden frem i panden på sønderjyden Michael Koch, der er den danske deltager ved kokke-VM. - Kom nu for helvede, Ronnie. Se at få dampet færdig, hvisler han til sin køkkenhjælp. Telefonen ringer. Ingen af dem ænser den. Et overflødighedshorn af en kødret bliver serveret. I centrum står en halv tournedos, som er fyldt med lagdelt selleri, foie gras og trøffel. Blandt tilbehøret er korte, gule, opretstående makaronier, som er samlet i en cirkel om mousse tilsmagt med arabica kaffebønner og rosa grape. - Ypperligt, lyder det fra fødevareminister Mariann Fischer Boel. En støttegruppe med førende danske kokke og folk fra sponsoren, Danish Crown, følger Michael Koch til VM i Lyon den 28.-29. januar. Men der er endnu plads til en minister, forlyder det, og Mariann Fischer Boel skæver forhåbningsfuldt til sin sekretær: - Jeg har da ikke noget vigtigt i kalenderen i de dage, vel? Det uofficielle VM, Bocuse d'Or, har været afholdt hvert andet år siden 1987. Bedste danske resultat hidtil er den 2.-plads, som Jens-Peter Kolbech fra Christies ved Aabenraa erobrede i 1993. Sidste år blev Michael Kochs bror, Jesper Koch fra Molskroen ved Ebeltoft, nummer syv. Selv tror Michael Koch på en topplacering. Men han er ikke tilfreds med dagens generalprøve. - Det skulle gå stærkt til sidst. Kødet fik ikke lov til at sætte sig. Men i Frankrig klapper det med tiden. Nu skal jeg bare have fundet noget andet at komme i sovsen end hanekam, som lige er blevet forbudt dernede, siger den danske VM-deltager. Den danske mesterkok Michael Koch fra Aabenraa anretter den fiskeret, han skal servere ved VM i kokkekunst i Frankrig. Foto: Thorkild Amdi

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst

Mest læste