Ytringsfriheden fyldte på grundlovsdag

Politikerne kredsede om ytringsfrihed i deres grundlovstaler i kølvandet på antiradikaliseringsforhandlinger.

Det var især ytringsheden som værdi og tema, der fyldte i de traditionelt vigtige taler, som politikerne afholdt forskellige steder i landet grundlovsdag.

Det skyldes især den debat, der har været i kølvandet på aftalen, som regeringen i tirsdags indgik med flere partier om at kriminalisere visse ytringer fra religiøse forkyndere.

Det vurderer Troels Mylenberg, politisk kommentator og chefredaktør for Jysk Fynske Medier.

- Det er en lille smule paradoksalt, at de står der på grundlovsdag, når de få dage forinden har begrænset ytringsfriheden ganske betragteligt.

- Men det fyldte meget - hos nogle mere end andre. Det er helt klassisk tema at tage op på grundlovsdag, siger han.

Men de politikere, der var med i aftalen, kom ikke med indrømmelser på talerstolene af, at kriminaliseringen har indskrænket ytringsfriheden.

Lørdag bragte 63 eksperter og meningsdannere et underskrevet indlæg i Jyllands-Posten, hvor de advarer mod aftalens konsekvenser for ytringsfriheden.

Kirkeminister Bertel Haarder (V) kalder gruppen for "de rene hænders front", og de måtte spejde langt efter indrømmelser, siger politisk kommentator Hans Engell.

- Politikerne bed ikke til bolle. Både Lars Løkke, Mette Frederiksen og Søren Pind var meget hardcore. Der blev ikke givet noget ved dørene til den gruppe, Bertel Haarder kalder "de rene hænders front". De fik ingenting den her grundlovsdag, siger Hans Engell.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.