Zanka bringer følelser i kog: Jeg siger, hvad jeg vil

FCK-spilleren har været i fokus for udtalelser og episoder på banen, men han står inde for det hele.

Nils Meilvang Foto: Scanpix/Nils Meilvang

Nils Meilvang Foto: Scanpix/Nils Meilvang

FC Københavns Mathias "Zanka" Jørgensen har i det seneste år været en af Alka Superligaens mest markante profiler.

På banen har midterforsvareren været med til at føre FCK frem til guld i ligaen og pokalturneringen, men han har også bragt sindene i kog flere steder med sin stil og markante udtalelser.

Den 26-årige københavner, der i øjeblikket er med landsholdet i Japan, deler vandene.

- Jeg er kommet dertil, at jeg ikke gider at holde igen i forhold til mine udtalelser, så længe jeg kan stå inde for det, siger Mathias "Zanka" Jørgensen.

- Jeg kan godt forstå, hvis fans bliver fornærmet over, at man svarer med kant og siger sin uforbeholdne mening, men jeg hører også, at journalister bliver fornærmede.

- Det må man jo bare ryste på hovedet af og komme videre, for det er jo noget, som alle efterspørger. Men så skal man heller ikke skrive, at vi vil have flere typer som Preben Elkjær fra de gode gamle dage, hvor der var høj cigarføring.

- Det her er vand i forhold til, hvordan det plejede at være, og hvad der bliver efterspurgt og savnet, siger han.

I løbet af foråret kom Mathias "Zanka" Jørgensen især i fokus i en periode, hvor FCK mødte Brøndby tre gange på få uger.

Her udtalte han; "vi føler, at det er os, der er københavnere, og de er fra en eller anden provins," og at han ikke gav en "fuck for Brøndbys fans", efter at nogle af arvefjendens tilhængere havde lavet ballade i Parken.

I pokalfinalen følte AGF'eren Daniel Christensen sig stødt, da han lå i græsset efter en nærkamp, og Mathias "Zanka" Jørgensen listede hen for at grine ham ind i hovedet.

- Alt bliver portrætteret som om, at Zanka er en idiot, men tv-billederne viste tydeligt, hvad der egentlig skete, siger FCK-spilleren, der mener, at AGF-spilleren overdrev situationen.

- Det bliver så bragt i et separat tv-indslag, og ingen gider at skrive, at jeg havde ret.

- Det er meget sjovere at skrive, at jeg opfører mig dårligt, selv om det ikke var tilfældet.

- Jeg forstår udmærket mekanismerne. Der er ikke "clicks" i, at jeg havde ret. Det er ikke spændende. Det er der, vi er med nyheder, journalister og medieformidling - at det ikke altid er sandheden, der er mest interessant, siger Mathias "Zanka" Jørgensen.

Bortset fra tåbelige kommentarer på de sociale medier får FCK-spilleren ikke så mange negative reaktioner. Lige nu er det ikke noget problem for ham.

- Det er jo Danmark. Hvis jeg kun håbede på en superligakarriere og kun kunne blive her, så var det et problem.

- Men i udlandet er det her vand. Vi er i andedammen, og det bliver til store nyheder af en eller anden grund, siger midterforsvareren.

På sigt har Mathias "Zanka" Jørgensen blikket rettet mod udlandet. Han prøvede det uden den store succes fra 2012 til 2014 i hollandske PSV Eindhoven, og et nyt eventyr trækker i ham.

Hvis han skal have en chance for at spille sig tæt på en startplads på landsholdet, så skal han også ud, vurderer han.

Konkurrencen er hård i midterforsvaret, hvor Simon Kjær, Andreas Christensen og Jannik Vestergaard står foran i køen på Japan-turen. Derudover vælger anfører Daniel Agger måske at fortsætte karrieren.

- Jeg tror, at jeg skal til udlandet igen. Det er først derfra, at jeg begynder at gøre mig forhåbninger.

- Når man spiller på et lavere niveau, så skal der mere til, før man kommer i betragtning til landsholdet. Det er enten det eller noget europæisk med FC København, siger han.

Planen er at blive i den danske mesterklub i næste sæson.

- Man skal aldrig sige, at et eller andet er 100 procent, men jeg har svært ved at se, at der skulle komme noget, der var så interessant, at jeg skal væk.

- Jeg har savnet og føler, at jeg har et behov for et udlandseventyr, men jeg skal ud at bevise mig i Europa, før de klubber, jeg gerne vil til, begynder at kigge min vej. Al ære og respekt for Superligaen, så er den ikke så respekteret udadtil, siger han.

Landsholdet tabte fredag åbningskampen ved Kirin Cup i Japan med 5-6 til Bosnien efter en afgørelse på straffespark. Tirsdag morgen venter Bulgarien i et opgør om turneringens tredjeplads.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.