Danmark

Özlem Cekic kræver nationalt medicintjek

Regionerne bør lave en national stikprøve af overforbrug af medicin i psykiatrien, mener SF's Özlem Cekic.

Özlem Cekic kræver nationalt medicintjek

Alle fem regioner bør tjekke, om psykiatriske patienter overdoseres med medicin på psykiatriske afdelinger i hele landet.

Det siger SF's psykiatriordfører Özlem Cekic, nu da Region Hovedstaden vil undersøge, om psykiatriske patienter bedøves med for høje doser antipsykotisk og beroligende medicin, som det er sket for patienter på Psykiatrisk Center Glostrup:

- Man skal lave en stikprøve på psykiatriske afdelinger i hele landet. Vi ved fra ngo'er, organisationer og enkeltpersoner, at der er et overforbrug af medicin.

- Vi ved, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer om, hvor mange præparater man kan blande sammen og i forhold til doserne, ikke altid bliver fulgt, siger Özlem Cekic.

Regions Hovedstadens koncerndirektør Katja Kayser, som har ansvar for regionens psykiatriske afdelinger, siger til Politiken, at "tingene vil blive undersøgt til bunds".

Undersøgelsen, som ventes færdig om en uges tid, skal belyse, "om der er problemer med overmedicinering på de psykiatriske afdelinger, og hvilken medicin, der er tale om", siger hun til avisen.

Afdelingen i Glostrup beskyldes for at overmedicinere patienter med Midazolam, der skal berolige opkørte patienter, så de ikke skal bæltefikseres.

Ifølge et notat fra direktionen i Region Hovedstadens Psykiatri anvendes lægemidlet ikke kun på denne måde i Glostrup.

Skønt Özlem Cekic erkender, at psykiatriske afdelinger mangler personale, er det næppe en gyldig forklaring på, at patienter overmedicineres, mener hun.

- Det kan heller ikke retfærdiggøre, at alternativet er bæltefiksering, som kun må anvendes, hvis patienten er til fare for sig selv eller andre.

- Patienterne skal ikke betale for, at der mangler ressourcer, men der er brug for flere ressourcer i psykiatrien, siger hun.

/ritzau/