Danmark

Özlem Cekic krydser fingre for fred i Tyrkiet

Den danske politiker Özlem Cekic har kurdiske rødder og håber, at freden nu omsider kommer til Tyrkiet.

Özlem Cekic krydser fingre for fred i Tyrkiet

Den fængslede kurderleder Abdullah Öcalanas opfordring til våbenhvile i den tyrkisk-kurdiske konflikt glæder den danske folketingspolitikeren Özlem Cekic (SF), som har kurdisk baggrund.

- Det er en stor og glædelig nyhed, som vil gavne både kurdere og tyrkere. Og selvfølgelig også Europa. Håbet er nu at fredsprocessen kan bane vejen for mere demokrati og mere stabilitet i Tyrkiet, siger hun.

I årevis har fulgt med, når både kurdiske og tyrkiske mødre har mistet deres sønner i den indbyrdes kamp. Og hvordan smerten og sorgen har splittet landet, som hun udtrykker det.

- Det er en meget modig proces som både den tyrkiske regering og PKK nu lægger op til. De fortjener anerkendelse for deres indsats, siger Özlem Cekic.

Der er risiko for, at kræfter der ikke ønsker en fredelig løsning, saboterer det hele.

- Derfor holder vi alle sammen vejret og krydser fingre for at freden langt om længe også vil lykkes i Tyrkiet, siger hun og håber både tyrkere og kurdere vil bidrage til sammenhold og dialog.

Özlem Cekic tror på at fredsprocessen vil gøre Tyrkiet både mere stabilt og vil være med til åbne for demokratiske reformer, som ikke kun vil gavne kurderne, men også andre minoritetsgrupper i Tyrkiet.

Opfordringen til en våbenhvile er kulminationen på langvarige forhandlinger mellem Öcalan og den tyrkiske regering. Ud over våbenhvile er der også lagt op til en køreplan for fred efter det kurdiske oprør i navnlig det sydøstlige Tyrkiet.

Öcalan var indtil sin anholdelse i 1999 leder af Det Kurdiske Arbejderparti (PKK).

Den tyrkisk-kurdiske konflikt har kostet over 40.000 mennesker livet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.