Zoo og oceanarium lægger sag an mod Skat

Nordsøen Oceanarium og Aalborg Zoo med i sagsanlæg mod Skat om afgift

Der er i princippet ikke forskel på at udstille dyr i en zoo eller som her i Nordsøen Oceanarium - og så en flintøkse på et museum. Det mener fire zoologiske anlæg, som sagsøger Skat for at undgå at betale afgift. Arkivfoto: Bente Poder
Nordjylland 1. april 2017 09:21

NORDJYLLAND: Fire af landets største zoologiske anlæg har i årevis ligget i strid med skattevæsnet om, hvorvidt anlæggene skal betale en afgift til staten eller ej.

Anlæggene mener "nej". De vil fritages for den såkaldte lønsumsafgift, på samme måde som museer også bliver det. Nu skal sagen for domstolene.

Nordsøen Oceanarium i Hirtshals har sammen med zooerne i Aalborg, København og Odense lagt sag an mod Skat. Sagen bliver behandlet 6. og 7. april ved Vestre Landsret i Viborg.

- Vi mener, at vi bør sidestilles med museer. Vi skal leve op til samme forpligtelser som museer omkring for eksempel formidling, fortæller Karl Henrik Laursen, der er direktør for Nordsøen Oceanarium.

Oceanariet hed tidligere Nordsømuseet og var lovgivningsmæssigt sidestillet med museer. Men i 2003 kom anlægget under en anden lov om zoologiske anlæg.

Da oceanariet og de andre zoologiske anlæg ikke lovgivningsmæssigt har status af museer, så er de efter Skats opfattelse ikke omfattet af fritagelsen for lønsumsafgift.

Mange penge på spil

Ifølge Karl Henrik Laursen vil en fritagelse for afgiften for Nordsøen Oceanariums tilfælde dreje sig om flere hundredtusinder kroner.

Lønsumsafgift rammer virksomheder, som af den ene eller anden grund er fritaget for at betale moms.

Men træerne vokser jo sjældent ind i himmelen, og en momsfritagelse betyder derfor i mange tilfælde, at virksomheden må betale lønsumsafgift.

Det er et beløb der udregnes på baggrund af, hvad virksomheden udbetaler i løn.

Lønsumsafgiftsloven remser dog en række virksomhedstyper op, som ikke er pligtige til at betale lønsumsafgift op. 11 punkter er der alt i alt i undtagelsesbestemmelserne.

Men zoologiske anlæg er altså ikke nævnt.

Retssagen mod Skat blev tilbage i 2014 anlagt ved Retten i Hjørring. Men retten har henvist sagen til Vestre Landsret på grund af dens principielle betydning.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...