USA

Zoom helt ind på havets mikroskopiske vidundere

På trods af mikrobernes meget beskedne størrelse, er de vitale for livet på jorden. De overlever steder ingen andre kan, og så åbner de en verden af sær og smuk mangfoldighed

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

USA:De er usynlige for det blotte øje, og alligevel er de fundamentet for livet på denne planet. Selvom de er små, er de mange.

Én enkelt dråbe havvand indeholder tusindvis af mikrober, og i galleriet på Videnskab.dk kan du komme helt tæt på det mikroskopiske liv.

Mikrober er en samlet betegnelse for en række mikroorganismer, som omfatter virus, bakterier, mikroskopiske svampe samt encellede alger og dyr.

Nogle af disse er fotosyntetiserende. Vi og andre dyr nyder derfor godt af et meget vigtigt affaldsprodukt: Ilten.

Top 10: Se årets smukkeste mikroskopbilleder

Nu har forskere fra Bigelow Laboratory for Ocean Sciences og New England Aquarium lavet en fotoudstilling om havets mikrober ved navn ”Små giganter: Marine mikrober afsløret i stor skala”, som løfter sløret for mikrobernes sære og smukke mangfoldighed.

Mikrober trives og er tilpasset en fascinerende bred vifte af levesteder i ekstrem varme, kulde, stråling, tryk, saltholdighed, surhedsgrad og mørke.

Isbjerg har vendt bunden i vejret: Se de fantastiske billeder af ’krystal-paladset

Ofte lever de, hvor ingen andre livsformer kan eksistere. Millioner af års evolutionær tilpasning kommer til udtryk på mange måder - blandt andet i utrolige former og farver.

I galleriet på Videnskab.dk kan du se kalkflagellatens smukke kappe, hvordan alger kan være til stor inspiration for solfangerdesign og prøve om du kan identificere ukendte mystiske eksistenser i havets dyb.

Forhistorisk havmonster havde aparte krop

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.