Iværksættere Plus

Imponeret dommer: "Du kan se ilden i deres øjne." - unge iværksættere på millionjagt

Flere unge går langt for at få en bæredygtig forretningsmodel op at stå, når iværksætteri kommer på skemaet

Årets førstepladser i konkurrencen gik til elever fra EUC Nordvest og Aalborg Handelsskole, der har udviklet bolcher til folk med smagsnedsættelse og en ansigts-scanner til demente. Årets 450 finalister var vidt omkring. Her taler dommer Kathrine Skovsgaard med elevvirksomheden KaroByCaro, der laver bæredygtige tasker af kasserede denimvarer.

Årets førstepladser i konkurrencen gik til elever fra EUC Nordvest og Aalborg Handelsskole, der har udviklet bolcher til folk med smagsnedsættelse og en ansigts-scanner til demente. Årets 450 finalister var vidt omkring. Her taler dommer Kathrine Skovsgaard med elevvirksomheden KaroByCaro, der laver bæredygtige tasker af kasserede denimvarer.

AALBORG:Fyrene bag entreprenørvirksomheden Wørsling mener det seriøst.

De vil sætte fokus på lokalområder gennem lokalt forankret is, der smager af råvarerne i området, og de tror på, at det kan lykkes.

Lige som 447 andre elever på ungdomsuddannelser i Nordjylland har de det seneste år fulgt forløbet Company Programme, der har sat iværksætteri på skemaet.

- Vi har næsten arbejdet mere med det i fritiden end i skolen, fortæller Emil Ussing fra HTX i Hjørring, der sammen med Magnus Rømer og Theis Kassow Hanstrup står bag idéen.

Udover at udvikle smage og en forretningsplan har de været på virksomhedsbesøg hos Aabybro Mejeri, Bolcheriet i Løkken og Hybengården i Jerslev samt kommende samarbejdspartnere.

- Der er selvfølgelig en grund til, at vi har valgt teknologilinjen på HTX i første omgang, og vi har alle haft lyst til at blive iværksættere, men uden dette forløb tror jeg ikke, at vi var kommet i gang, vurderer Theis Kassow Hanstrup.

Del af dannelse

Undervisningsforløbet, der har ført op til lørdagens fremvisning i Aalborg Storcenter, er arrangeret af Fonden for Entreprenørskab, der på landsplan arbejder for, at iværksætteri skal blive en underliggende tråd i både folkeskolen og på videregående uddannelser.

- Det, at det er en del af et undervisningsforløb, betyder, at det bliver en del af ens dannelse - en del af en måde at tænke og arbejde på, vurderer Lene Lund, regionsleder for Fonden for Entreprenørskab - Nordjylland.

- Det at kunne idéudvikle, produktudvikle, lægge budget og fungere i et team er vigtige kompetencer på fremtidens arbejdsmarked. Her bliver det sat ind i en virkelighedsnær kontekst, når eleverne konkret arbejder med at se løsninger, fortæller hun.

Og så ligger der en vigtig læreproces i at formidle det, man gør

- I mødet med dommerne lærer eleverne at pitche sig selv, noget jeg er sikker på smitter af på deres eksamenspræstationer generelt.

Ild i øjnene

Jacob Poulsen Mark, partner i Advodan Aalborg, er en af de 35 dommere, der vurderer de 117 nordjyske elevvirksomheder. Han har været med i fire år, og han kan mærke forskel på niveauet, efter at iværksættere flere steder er kommet på skoleskemaet.

- I de fire år, jeg har været her, fornemmer jeg klart udvikling. Der er selvfølgelig nogen, der siger: Vi skal bare igennem faget, siger jacob Poulsen Mark.

icon

Men der er også grupper, der både har en strategi og et produkt og en prototype at vise frem, og hvor du kan se ilden i deres øjne. Og hvert år er der eskalerbare virksomheder.

Ifølge Jacob Poulsen Mark har det betydning, at dommerne er fra erhvervslivet - nogle selv iværksættere.

- Dommerne har fingeren på pulsen omkring, hvad der sker på markedet, hvordan man får rejst kapital og struktureret sig personligt i forhold til dem, man skal på markedet med, så de er ikke eksamenscensorer, men reelle sparringspartnere for dem, der gerne vil videre med deres projekter, siger han.

Forbillede fra 2013

Og det er der mange, der gerne vil. I 2013 vandt Intelligent Marking fra HHX i Hjørring en tredjeplads i entreprenørskabskonkurrencen for deres robot, der kan opkridte baneanlæg. I dag er de en millionforretning med over 30 distributører over det meste af verden.

Det er sådanne bedrifter, andre studerende håber at gøre dem efter. Heriblandt et hold fra samme ungdomsuddannelse, der har udviklet en drone, der på kort tid kan tegne plantegningen op over større anlæg ved hjælp af miljøvenlig maling og registrering af koordinater.

Det er anden gang, at KaroByCaro stiller op. Sidste år vandt de danmarsmesterskabet med bæredygtige designermøbler.

Det er anden gang, at KaroByCaro stiller op. Sidste år vandt de danmarsmesterskabet med bæredygtige designermøbler.

- Det er faktisk gået hen og blevet seriøst. Vi har virksomheder blandt 3D firmaer og arkitekter, der ønsker at samarbejde, så det er meget spændende lige nu, fortæller Amilia Fischer, der også var en del af Company Programme forløbet sidste år.

I virksomheden KaroByCaro stiftet af en gruppe fra HHX i Hjørring, har de skabt bæredygtige designtasker af brugte denimvarer, der ellers ville være sendt til forbrænding. Det er planen, at taskerne skal produceres i Thailand, og Karoline Thomsen har rejst til Thailand og besøgt fabrikker for at se forholdene med sine egne øjne.

- Lige pludselig finder man ud af, hvad man kan bruge ens uddannelse til. Den er pludselig blevet langt bliver mere interessant, vurderer hun.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst