Nordjylland Plus

AAU bliver ramt på tre fronter

Det kommer til at gøre ondt de næste år

Finansloven er hård kost for Aalborg Universitet og rektor Per Michael Johansen. Arkivfoto: Lars Pauli

Finansloven er hård kost for Aalborg Universitet og rektor Per Michael Johansen. Arkivfoto: Lars Pauli

NORDJYLLAND:Endnu lader det sig ikke gøre at beregne helt præcist, hvor hårdt finansloven for 2016 rammer Aalborg Universitet. Rektor Per Michael Johansen anslår tallet til et sted mellem 110 og 120 millioner kroner. Det svarer til fire procent af omsætningen på 2,8 milliarder kroner.

- Det er hård kost, konstaterer han og lyder meget langt fra at være glad.

Han peger på tre områder, der især gør ondt:

- Midlerne til de frie forskningsråd bliver skåret ned med mellem 500 og 600 millioner. Dem henter vi normalt omkring 10 procent af, så det koster os 55 millioner kroner.

- Ved at gøre det på den måde kan regeringen sige, at de ikke skærer i universiteternes forskningsbevillinger. Men det gør de indirekte, siger Per Michael Johansen.

For det andet vil regeringen reducere bevillingen til det særlige energiforskningsprogram EUDP fra 375 til bare 52,6 millioner kroner. Det er en reduktion på 86 procent - og her har AAU også hentet omkring 10 procent de sidste par år, så tabet bliver omkring 25-30 millioner kroner.

- Ved at skære hårdt i forskningen i bæredygtig energi rammes noget, vi i Danmark er rigtig dygtige til. Det er jo noget af det, vi skal leve af i fremtiden, siger Per Michael Johansen.

De hurtige straffes

Den tredje store besparelse rammer bevillingerne til uddannelser. På den konto mister AAU omkring 35 millioner kroner i 2016 - og endnu mere i de kommende år.

- På det punkt rammes vi sammen med CBS i København ekstra hårdt, fordi pengene især tages fra færdiggørelsesbonussen. Sammen med os er de det universitet, hvor flest studerende bliver færdige til tiden, siger Per Michael Johansen.

AAU får omkring 16 procent af de samlede uddannelsesbevillinger, men skal levere 21 procent af besparelsen.

- Det svarer til et motionsløb, hvor vi ligger godt i feltet kort før mål - og arrangørernes så pludselig meddeler, at præmierne går til dem, der kommer sidst i mål, illustrerer Per Michael Johansen med.

At universitetet som alle andre statslige institutioner skal levere to procent (af uddannelsesbevillingerne) i såkaldt omprioriteringsbidrag, det har AAU’s rektor affundet sig med:

- Ministeren har været lydhør over for vores ønske om til gengæld at få afbureaukratiseret området. Men jeg brokker mig over, at de universiteter, der gør det bedst, skal straffes ekstra.

Som nævnt på forsiden tør Per Michael Johansen endnu ikke sige, om de manglende millioner vil betyde fyringer på AAU:

- Vi må så på, hvor vi kan optimere og effektivisere alle steder, både i forskning, uddannelse og administration. Men konsekvensen kan blive, at vi må kigge på det samlede antal ansatte.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst