Afviser kritik: Gratis events i Aalborg er kommet for at blive

Det er en del af det at bo i Nordjyllands hovedstad at kunne gå til store gratis events, vurderer kulturrådmand og borgmester, der afviser, at de udkonkurrerer lokale arrangører.

Årsagen til, at Aalborg Events er placeret i borgmesterforvaltningen og ikke i kulturforvaltningen, er for at give dem mere tyngde i deres forhandlinger om store events, fortæller borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).  <i>Foto: Laura Guldhammer</i>

Årsagen til, at Aalborg Events er placeret i borgmesterforvaltningen og ikke i kulturforvaltningen, er for at give dem mere tyngde i deres forhandlinger om store events, fortæller borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).  Foto: Laura Guldhammer

Det er ikke først gang, at kulturrådmand Mads Duedahl (V) hører kritik fra byens kulturaktør af de eksterne gratis events, som de mener udkonkurrerer dem. Fordelene ved store gratis events vejer dog tungere, vurderer han.

- Vi er forpligtet til at give institutionerne de bedste rammevilkår, men vi er også forpligtet til at skabe en by med masser af liv. Det kan let både bliver for lidt og for meget, det er vores ansvar at lægge snittet, og jeg mener, at der er plads til begge dele, siger kulturrådmanden, der fremhæver DGI landsstævnet som en særligt vellykket event.

- Folk tog derfra med en opfattelse af Aalborg som en spændende by, der varetager foreningernes og Aalborgs interesser.

Det skræmmer ham heller ikke, at flere arrangører de seneste år har lukket ned.

- Alting har sin tid. Events blomstrer op, dør ud, og så blomstrer nyt op, det gælder særligt indenfor græsrodsaktiviteter. Kan noget ikke køre rundt, skal man måske ind og se på kvaliteten i et produkt, vurderer han.

Det er et paradoks, at aktørerne efterspørger flere frie midler til events, men samtidig gerne vil på budgettet, mener kulturrådmand Mads Duedahl.  <i>Foto: Michael Bygballe</i>

Det er et paradoks, at aktørerne efterspørger flere frie midler til events, men samtidig gerne vil på budgettet, mener kulturrådmand Mads Duedahl.  Foto: Michael Bygballe

Sundt med udskiftning

En event, der nyligt lukkede ned efter tolv år, er Chill i Parken, der ønskede at komme fast på budgettet, så de kunne udvikle eventen.

- Folk har været rigtig glade for Chill i Parken. Men det kan jo være, at nye efterspørgsler rører på sig, siger Mads Duedahl, der mener, at det kan være sundt løbende at lukke gammelt ned og investere i nyt.

- Flere af de mindre aktører, der udtaler sig, får kommunal støtte. Det viser jo, at vi gerne støtter op om ildsjæle.

Han er dog betænkelig ved at gøre støtte permanent.

- Hver gang, vi sætter en aktør fast på budgettet, binder vi vores midler. Det er jo et paradoks, at aktørerne efterspørger flere frie midler til events, men samtidig gerne vil på budgettet.

icon

Vi skal selvfølgelig ikke tage brødet ud af munden på nogen, og når kulturinstitutioner har den oplevelse, er jeg åben for dialog. Men de må også acceptere kommunens ambitioner.

Mads Duedahl, kulturrådmand, Aalborg Kommune

Så I er ikke bange for at løbe tør for ildsjæle?

- Jeg synes, vi behandler mange godt, og i en by som Aalborg vil der fortsat være mange aktører om buddet.

Er det vigtigt at have ikke kommunalt styrede tilbud?

- Ja, det er jo ude hos græsrødderne, at nytænkningen opstår, den skabes ikke inde på et kontor blandt politikere og embedsmænd.

- Kan en kulturevent ikke længere selv køre rundt, skal man måske ind og se på kvaliteten af den, siger kulturrådmand Mads Duedahl (V). Her billede fra Tall Ships Race i Aalborg. Foto: Michael Koch <i>Pressefotograf Henrik Bo</i>

- Kan en kulturevent ikke længere selv køre rundt, skal man måske ind og se på kvaliteten af den, siger kulturrådmand Mads Duedahl (V). Her billede fra Tall Ships Race i Aalborg. Foto: Michael Koch Pressefotograf Henrik Bo

Udstråler stærk kommune

For borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) at se er Aalborg Events ikke til at komme udenom.

- Det er en del af det at bo i Nordjyllands hovedstad at kunne gå til store gratis events, og det hører med til at styrke folks opfattelse af, at vi har en god og stærk kommune, siger Thomas Kastrup-Larsen, der mener, at kommunen fint håndterer arrangementerne lagt tæt.

- Jeg lagde mærke til, at Nibe Festivalen sidste år havde et rekordår i billetsalg på trods af, at DGI-stævnet lå placeret samtidig.

Faktisk mener han, at stigningen i mængden af kulturtilbud har boostet behovet.

icon

Min oplevelse er, at folks kulturforbrug er steget markant de seneste år. Efter at Musikkens Hus er kommet til, er der ikke kommet færre gæster i AKKC. Faktisk tror jeg, at vi har været underforsynet på kulturområdet.

Skal der være et musikprogram til alle events?

- Kun der, hvor det giver mening, men koncerter er jo noget, folk holder meget af.

Borgmesteren mener godt, at de to forvaltninger kunne arbejde tættere sammen.

- Ved DGI viste vi, hvor store arrangementer, vi kan løfte, når vi samarbejder, og vi skal hæve barren endnu mere i forhold til, hvad vi skal tiltrække. Selvfølgelig med en koordinering med de lokale kulturinstitutioner om, hvad de har på programmet. Men nogle gange får vi et take it og leave it tilbud, hvor datoen ligger fast.

Folkefester markerer Aalborg som en stærk kommune, fastslår borgmester Thomas Kastrup-Larsen. <i>Laura Guldhammer</i>

Folkefester markerer Aalborg som en stærk kommune, fastslår borgmester Thomas Kastrup-Larsen. Laura Guldhammer

Udkonkurrerer Aalborg Events de lokale aktører?

- Mig bekendt lever de fleste endnu. De får en gedigen støtte, fordi vi sætter pris på dem, men vi kommer ikke til at skære ned på gratisevents.

Hvorfor hører Aalborg Events ikke under Kulturforvaltningen?

- Der er så hård konkurrence om events som Tall Ships Races, at det betyder noget for den dialog, der går forud, at der kommer en repræsentant fra borgmesterkontoret.

Hvorfor to pengekasser?

- Jeg må bare konstatere, at i den tid, Aalborg Events har ligget i borgmesterens forvaltning, har de leveret flotte resultater.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.