Aalborg Portland Plus

Aalborg Portland-rekord: Se koncernens historisk flotte regnskab

Aalborg Portland øger omsætning og overskud, men der er forskel på, hvordan det er gået rundt om i verden

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Cementfabrikken i Aalborg er ved at gøre sig klar til at levere endnu mere overskudsvarme til fjernvarmeforsyningen i Aalborg. Foto: Aalborg Portland

AALBORG:Regnskabet for 2018 fra Aalborg Portland Holding viser den højeste omsætning og det bedste resultat nogensinde. Fremgangen skyldes ikke mindst opkøb i Belgien og USA, der med solide afkast har kunnet kompensere at byggeaktiviteten i Norden stagnerer.

Aalborg Portland Holding koncernen omfatter cementfabrikken Aalborg Portland A/S, betonvirksomheden Unicon A/S samt en lang række andre datterselskaber i ind- og udland.

Aalborg Portland Holding har siden 2004 været ejet af Cementir Gruppen, der er en international leverandør af cement og beton med hovedkontor i Rom.

Overskud på 1,06 mia. kroner

Aalborg Portland Holding opnåede sidste år en omsætning på 8, 9 mia. kr., hvilket er en fremgang på næsten fem procent i forhold til 2017, hvor omsætningen var på 8,5 mia. kroner.

Overskuddet efter skat endte på 1,06 mia. kroner - en fremgang fra 887 millioner i 2017.

Samlet fremgang

Kilde: Cvr

Fra koncernøkonomi- og finansdirektør (CFO) Henning Bæk lyder det:

- Vi er stolte over, at vi i 2018 har leveret både den højeste omsætning og det bedste resultat i koncernens historie. Siden finanskrisen har vi haft uafbrudt vækst.

- Vi er stolte over, at vi i 2018 har leveret både den højeste omsætning og det bedste resultat i koncernens historie, siger Henning Bæk, der er koncernøkonomi- og finansdirektør i Aalborg Portland Holding.

- Vi er stolte over, at vi i 2018 har leveret både den højeste omsætning og det bedste resultat i koncernens historie, siger Henning Bæk, der er koncernøkonomi- og finansdirektør i Aalborg Portland Holding.

Men der er stor forskel på, hvor meget de enkelte cementfabrikker i koncernen har bidraget til omsætningen.

Der står plus ud for Belgien, USA, Kina og Malaysia, men der står minus ud for Tyrkiet og Egypten.

Den belgiske cementkoncern Compagnie des Ciments Belges S.A blev en del af Portland-familien i 2016 - efter en investering på 2,3 mia. kroner. De belgiske aktiviteter bidrog til koncernens regnskab i 2018 med en omsætning på over 1,85 mia. kroner - det er en fremgang på seks procent.

I USA bidrog Lehigh White Cement Company (LWCC) med en omsætning på 776 millioner kroner. I marts 2018 styrkede Aalborg Portland Holding ejerskab af LWCC, da man opkøbte yderligere en ejerandel på knap 39 procent - en investering på ca. 750 mio. kroner. Dermed opnåedes en majoritet på over 63 procent i selskabet.

Også i Malaysia (+ 15 procent) og Kina (+ 4 procent) var der fremgang, mens der i Tyrkiet (-18 procent) og Egypten (-25 procent) har været sværere markedsvilkår.

Stagnation på hjemmebane

På hjemmebanen, der hedder Norden og de baltiske lande, har der nærmest været tale om stagnation (-2 procent).

At man i i vores del af verden har oplevet en mindre tilbagegang kommer ikke bag på Henning Bæk:

- Efter ni års uafbrudt fremgang er det vel naturligt, at vi ser en eller anden form for stagnation i Danmark og i Norden, siger han.

- Men vi forventer ikke nogen egentlig nedgang i aktiviteterne i Danmark, siger han - med den tilføjelse, at det er med forbehold for, hvad der sker rundt om i verden:

- Danmark har en lille åben økonomi, så sker der en opbremsning i verdensøkonomien, bliver vi påvirket i Danmark. Men som vi ser det, er der ikke nogen signaler om, at vi skal se en større korrektion.

Aalborg Portland Holding har sine rødder i Aalborg, og koncernen sætter på mange måder - både synligt og usynligt - sit præg på byen.

Eksempelvis dækker overskudsvarme fra cementfabrikken i Aalborg i dag 22 procent af fjernvarmeforbruget i Aalborg Kommune. Et tal der på sigt kan øges til 50 procent.

I marts blev der på Christiansborg indgået en aftale om overskudsvarme - men den allersidste den af aftalen, selve prisreguleringen, bliver første afklaret til efteråret.

- Med aftalen om udnyttelse af overskudvarme er der taget et positivt skridt, og vi forventer, at vi indenfor et halvt års tid har et billede af, hvilke muligheder det giver os for at øge produktionen af overskudsvarme, siger Henning Bæk.

Han regner med, at der om mindre end et år, vil kunne flyde yderligere overskudsvarme fra cementfabrikken til fjernvarmeforsyningen, hvis eller aftalerne med den kommunale forsyning falder på plads.

- Men det er ikke sådan, at vi fra den ene dag til den anden kan skrue op fra 22 til 50 procent. Vi skal ind og se på de eksisterende anlæg, og vi skal anvende nye teknologier - og det både tager tid og koster penge.

Fem vindmøller på vej

Endnu et grønt - men noget mere synligt skridt, bliver de fem vindmøller Aalborg Portland har planer om at stille op. Endnu mangler man tilladelsen fra myndighederne.

Men når de kommer op, vil de kunne dække 20 procent af virksomhedens strømforbrug.

- Vi kan sende strømmen direkte fra møllerne og ind i fabrikken - uden at belaste det offentlige net. Vi kører døgnet rundt, så vi kan bruge al den strøm, vindmøllerne kan producere, forklarer Henning Bæk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.