Fiskeri Plus

Minister Eva Kjer i sent svar: Bekendtgørelse kunne være skrevet hurtigere

Licenskøb tæt på politisk aftale skal undersøges nærmere

28 personer ejede ved årsskiftet de 50 kvoter for muslingefiskeriet i Limfjorden. Arkivfoto: Knud Erik Nielsen

28 personer ejede ved årsskiftet de 50 kvoter for muslingefiskeriet i Limfjorden. Arkivfoto: Knud Erik Nielsen

KØBENHAVN:Fiskeristyrelsen vil nu nøje gennemgå de handler med licenser for muslinger og øster, som er foretaget tæt på det tidspunkt, hvor det sidste år politisk blev aftalt at sætte et loft for antallet af licenser.

Aftalen fra juni skulle modvirke ”kvotekonger”. Men den forhindrede ikke nogle opkøb, inden bekendtgørelsen trådte i kraft i december, et halvt år senere.

Den nye undersøgelse af de mellemliggende handler fremgår af et svar fredag fra fiskeriets minister, Eva Kjer Hansen (V), til Ib Poulsen (DF). Han har kritiseret, at det gik så langsomt med at sætte den politiske aftale i kraft. Ministeren indrømmer, at det også godt kunne være gået hurtigere med at få skrevet bekendtgørelsen om det nye loft.

Der kan være en risiko for, at ”borgere og virksomheder hamstrer i tiden mellem den politiske aftales indgåelse og de nye reglers ikrafttrædelse”, skriver ministeren. Det er lige præcis, hvad Ib Poulsen har peget på.

Eva Kjer Hansen (V) skriver også, at ministeriet og fiskestyrelsen skulle have været mere opmærksom på, om den politiske aftale kunne være sat i kraft med det samme, så der ikke kunne hamstres.

Svaret fra ministeren kom sent fredag eftermiddag og var flere dage for sent ifølge reglerne for svar af denne type. Ministeren svarer ikke direkte på Ib Poulsens spørgsmål, som blev stillet 18. januar. Han ville vide, om hun selv mente, hun talte sandt til TV-Midtvest i november. Da sagde hun ifølge Ib Poulsen, at det var helt nyt for hende, at flere partier ønskede, at det gik hurtigere med at få bekendtgørelsen på plads.

Til Ib Poulsen svarer hun blot, at det er korrekt, at ”der siden den endelige model for ejerskab af muslinge og østerslicenser blev aftalt har været udtrykt politisk ønske om, at de nye regler om kvoteændringer skulle træde i kraft hurtigere, og processen om muslingebekendtgørelsen kunne godt have haft et andet tidsmæssigt forløb.”

Håb om ny begyndelse

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup (DF) mener, at svaret fra ministeren giver håb om en ny begyndelse.

- Hun ser ud til at være på en bedre kurs og lægge sig i selen for at samarbejde i stedet for at vise arrogance, siger han.

Det gør ham ikke noget, at svaret overskred tidsfristen, når det var af denne kvalitet.

- Det er ikke bare et papegøjesvar, siger han.

Det har vakt opsigt, at ministeren i oktober selv var på besøg på en østersbar hos en fisker, der angiveligt forøgede sin kvote tæt på den politiske aftale om at sætte et kvoteloft. Loftet blev på tre licenser for muslinger og tre for østers.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst