Flygtninge Plus

Flere flygtninge i job - penge lige ned i foret

Aalborg scorer en bonus på 1,4 millioner kr. - ros til virksomheder der bakker op med ansættelser og praktikpladser

De mandlige flygtninge har nemmere end kvinderne ved at få job. Arkivfoto: Bente Poder

De mandlige flygtninge har nemmere end kvinderne ved at få job. Arkivfoto: Bente Poder

AALBORG:I 2017 kom 79 flygtninge i ordinært arbejde i Aalborg Kommune. I 2016 var det kun 23 flygtninge.

Det har udløst en beskæftigelsesbonus til Aalborg Kommune på 1.425.000 kr. i 2017 - altså cirka halvanden million kroner. Den kontante afregning skyldes regeringens to-partsaftale om integration med Kommunernes Landsforening, der betyder at kommunerne i 2017 og 2018 får en bonus på 25.000 kr. for hver ekstra flygtning, der kommer i job sammenlignet med året får.

- Det er jo penge, der går direkte ind på kontoen, så det er vi glade for. Men det er jo den langsigtede gevinst, der for alvor rykker noget, så det skal man ikke være blind for, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).

Han er godt tilfreds med udviklingen i forhold til at få flygtninge i job og uddannelse. I forhold til sidstnævnte var 84 i ordinær uddannelse i 2017 mod 35 i 2016.

- Vi præsterer i hvert fald rigtig flot, og vi er også gået efter at være ambitiøse på det her område.

Virksomheder bakker op

Borgmesteren er glad for, at virksomhederne bakker op.

- Det går jo den rigtige vej. Man må sige, at virksomhederne rigtig gerne vil have nogle af de her flygtninge, der kommer til Danmark fra andre lande, fordi der er behov for dem. Indenfor visse områder kan man se, at den østeuropæiske arbejdskraft er begyndt at rejse hjem. Landbruget og lignende brancher er ret interesseret i at få flygtninge, men der er også mange andre virksomheder, der bare byder ind og gerne vil være med, og det er super fedt.

I landbruget er der god efterspørgsel på flygtninge. Arkivfoto: Henrik Louis

I landbruget er der god efterspørgsel på flygtninge. Arkivfoto: Henrik Louis

Opholdstiden i kommunen hænger sammen med antallet af selvforsøgende.

- Vi får jo ikke mange udsluset, når de har været her i et og to år, men det er efter tre år, at det rigtigt rykker. Der er jo brug for den her indsats i forhold til at lære sprog i forhold til at komme ud i nogle praktikker og lære arbejdsmarkedet at kende, siger Gurli Fuglsang Joensen, der er koordinator for modtagelse af flygtninge i Aalborg Kommune.

Flere praktikpladser end aftalt

I forhold til virksomhedernes opbakning taler tallene for selv.

I 2016 blev der i regi af erhvervsrådet lavet en partnerskabsaftale om at etablere 500 praktikpladser og 25 IGU-forløb (integrationsuddannelsen). Målene bliver videreført for 2017, men i 2017 blev der oprettet 855 praktikpladser samt 32 IGU-forløb.

- Vi oplever, at der er rigtig mange, der gerne vil samarbejde om det her, siger Gurli Joensen, der peger på, at det er i alle brancher.

Handel og service bruges dog ofte til det første praktikophold.

- Det er typisk dagligvarehandel, hvor der er nogle praktiske opgaver, som man kan lave, selvom man ikke kan sproget endnu.

Mænd står stærkere end kvinder

Som i resten af landet går det lettere med at få mændene i flygtningegruppen i job og uddannelse, hvilket skyldes, at mange af kvinderne ingen arbejdsmarkedserfaring har med.

- De har aldrig været på arbejdsmarkedets og har måske heller ingen uddannelse, og det giver sig selv, at så er der bare længere vej til arbejdsmarkedet i forhold til, at du har erfaringer fra praktiske job.

Aalborg har i perioden 2014-2017 taget imod i alt 1476 flygtninge og familiesammenførte.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst