Fodbold VM 2018 Plus

Før nøglekamp til VM: Flores klar til at blomstre mod Danmark

Den lille Edison har slidt med sit spil i AaB - men i hjemlandet er tiltroen til ham og Peru stor

Edison Flores anerkender, at Danmark er favoritter i VM-duellen mod Peru 16. juni. Foto: Martin Damgård

Edison Flores anerkender, at Danmark er favoritter i VM-duellen mod Peru 16. juni. Foto: Martin Damgård

Edison Flores har aldrig rigtig fundet en konstant melodi i superligaklubben AaB, men ikke desto mindre er den 24-årige offensiv-spiller udset til en nøglerolle hos Peru ved VM i fodbold.

- Det gør mig meget glad at tænke på den slutrunde. Det har været en drøm at deltage ved VM - lige siden jeg var en lille dreng, så jeg håber på at spille nogle gode kampe og nå så langt som muligt med mit land, siger Edison Flores.

Flores i aktion for Peru. Her i duel med Colombias James Rodriguez - der blev VM-topscorer ved slutrunden i Brasilien i 2014. Arkivfoto: Rodrigo Abd/AP/Ritzau Scanpix

Flores i aktion for Peru. Her i duel med Colombias James Rodriguez - der blev VM-topscorer ved slutrunden i Brasilien i 2014. Arkivfoto: Rodrigo Abd/AP/Ritzau Scanpix

Han var fast mand i hele kvalifikationen og har i 29 landskampe nettet 9 gange for sit land. Dermed har AaB-spilleren en væsentlig rolle i, at Peru for første gang siden 1982 har kvalificeret sig til en VM-slutrunde.

- I Peru er folk meget glade og begejstrede for, at vi nu skal spille VM. De går meget op i det, for folk dér er meget fanatiske, når det gælder fodbold. Jeg oplevede jo ikke selv VM i 1982, men det var et rigtig godt hold, der stadig snakkes meget om i dag. Jeg håber dog, at det nuværende hold også kan være med til at skabe historie ved at gå videre fra puljen, siger Edison Flores.

Danmark har en fordel

At gå videre til ottendedelsfinalen kræver sandsynligvis, at Peru sender Danmark ud i mørket, og dermed er det lidt af en nøglekamp i den indledende gruppe, når de to hold mødes allerede lørdag 16. juni.

- Det er også en ekstra speciel kamp for mig, fordi jeg bor i Danmark, hvor folk har taget godt imod mig. Men jeg skal give alt for mit land og forsøge at vinde, for vi vil altså videre. Og den kamp kommer til at afgøre meget, fastslår Flores, der tror, at Frankrig snupper puljesejren.

Han er ikke i tvivl om, at folk hjemme i Peru ser deres land som favoritter mod Danmark, men det er fordi, de ikke har den nødvendige indsigt.

- Jeg mener, at Danmark har en fordel i den duel. De har flere spillere i store klubber i Europa end os, og derfor er de også mere anerkendte her. Men det ændrer ikke på, at vi vil forsøge at slå dem.

Små men kloge

Efter to år har den lille peruvianer stadig ikke fået sit endegyldige gennembrud i AaB. Men i Peru har de for længst overgivet sig. Arkivfoto: Andreas Falck

Efter to år har den lille peruvianer stadig ikke fået sit endegyldige gennembrud i AaB. Men i Peru har de for længst overgivet sig. Arkivfoto: Andreas Falck

Han forsøger at sætte nogle ord på Perus styrker som landshold, og her er han ikke i tvivl om, at det først og fremmest handler om, at holdet er en stærk sammentømret enhed.

- Vi har desuden klaret os godt i kampene takket være vores pasningsspil langs jorden. Vi har nogle teknisk gode spillere, og jeg synes, at vi bliver bedre og bedre defensivt og er meget koncentrerede i kampene.

En lille spiirevip

Født: 14. maj 1994 i Lima, Peru

Højde: 167 cm

Vægt: 68 kg

Position: Midtbane/angreb

A-landskampe for Peru: 29

U-landskampe for Peru: 13

Nuværende klub: AaB

Tidligere klubber: Universitario (Peru) og Villarreal (Spanien)

Svagheden - som andre påpeger dem - er den manglende højde og fysik. Noget som Danmark formentlig kommer til at spille hårdt på.

- Ja, jeg ved godt, at der bliver snakket om det med højden, og at danskerne er højere end os. Men vi opfatter det ikke som en svaghed. Sådan er det bare, og vi skal bare gøre vores bedste, uanset om vi er lavere end dem. Så kan det sagtens række, fastslår han.

Duel med Dalsgaard

Edison Flores har i VM-kampen mod Danmark udsigt til at skulle spille over for den tidligere AaB-spiller Henrik Dalsgaard, og de to nåede faktisk at hilse på hinanden inden afrejsen til VM. Her trænede Dalsgaard med i AaB nogle dage.

- Ja, jeg fik også snakket lidt med ham. Jeg ved, at han spiller højre back, og på landsholdet plejer jeg at spille i venstre side, så det bliver en interessant duel, siger Flores, der dog ikke kan sige, hvem der vandt duellen på træningsbanen i AaB.

- For der spillede vi hver gang på samme hold, griner peruvianeren.

Det kommer i øvrigt til at dryppe på AaB, at Flores er med til VM. Og endnu mere, hvis Peru går videre fra puljen. Superligaklubben er sikret minimum 1,5 millioner kroner i kompensationspenge fra FIFA, og det beløb vil stige i takt med Perus præstationer.

AaB regner med salg

Alt synes også kørt i stilling til, at Edison Flores efter VM skal sælges videre, så AaB kan lave en god forretning. Også selv om aalborgenserne på grund af diverse klausuler kun får omkring 60 procent af transfersummen.

- Jeg er bevidst om, at VM er en verdensomspændende begivenhed. Alle følger med, og jeg vil selvfølgelig gøre mit bedste for Peru, og så må vi se på eventuelle tilbud fra andre klubber derefter. Min fremtid er usikker, og jeg udelukker ikke at blive i AaB, for det har været godt for min udvikling at spille her, fastslår Flores.

Foto: Martin Damgård

Foto: Martin Damgård

Han fravalgte tilbud fra større europæiske klubber, da han i sommeren 2016 skrev under med AaB. Og det fortryder han på ingen måde.

- Jeg ville forsøge at komme i bedre fysisk form, og derfor var AaB en god mulighed. Jeg valgte at tage hertil for at opnå kontinuitet og europæisk erfaring. Jeg synes også bare, at det er gået fremad, siden den dag jeg ankom hertil.

Spillestil og kultur

AaB-fansene har dog uden tvivl savnet nogle flere assists og mål fra Edison Flores - især med tanke på hans gode præstationer mod verdensklasse-nationer som Brasilien, Argentina og Colombia.

- Jeg forsøger at gøre mit bedste - både på landsholdet og i AaB. Jeg giver altid alt, hvad jeg har. Det er fodbold, og nogle gange lykkes tingene bare ikke af forskellige årsager.

Foto: Eernesto Benavides/AFP/Ritzau Scanpix

Foto: Eernesto Benavides/AFP/Ritzau Scanpix

En af årsagerne kunne være den store forskel, der er i spillestil og taktik fra Sydamerika til Danmark.

- Ja, det er to forskellige stilarter, men det er fodbold, og man må tilpasse sig det sted, hvor man er, og jeg er her, og så jeg må også tilpasse mig.

Det sociale og omstillingen til en helt ny hverdag i et fremmed land kan også have spillet ind på Edison Flores’ præstationer for AaB.

- Nogle gange har det været svært for min kone og jeg, men vi har lært meget, og vi har mødt nogle gode mennesker. Det har udvidet vores horisont, og på det personlige plan er vi blevet hurtigere modne, fastslår han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst