Forsker fra USA i Aalborg: Blodprøve kan forudsige abort

Bryce Gaudillere fra Californien deltager sammen med 100 andre forskere i konference i Aalborg - det kan få stor betydning for gravide nordjyder, forudser professor ved Aalborg Universitet

Nu kan en blodprøve præcist fortælle, hvilken dag en fødsel naturligt vil gå i gang - på den måde kan man spotte kvinder, er er i risko for for tidlig fødsel. Arkivfoto: Colourbox

Nu kan en blodprøve præcist fortælle, hvilken dag en fødsel naturligt vil gå i gang - på den måde kan man spotte kvinder, er er i risko for for tidlig fødsel. Arkivfoto: Colourbox

NORDJYLLAND:Hele verdens nyeste og fremmeste viden om graviditet, aborter og for tidlig fødsel er i disse dage koncentreret i Aalborg.

Frem til på fredag er over 100 forskere fra hele verden samlet på Hotel Hvide Hus for at dele viden om alt fra blodprøver, der præcist kan forudsige gravides risiko for at føde for tidligt, til bakterier i den gravides tarmsystem, der øger risikoen for abort.

At det europæiske selskab for reproduktionsimmunologi holder sin 15. kongres i netop Aalborg skyldes ikke mindst overlæge ved Aalborg Universitetshospital og professor i gynækologi, graviditet og fødsel Ole Bjarne Christiansen.

Han er medstifter af selskabet, og har siden 1986 forsket i sammenhængen mellem gravides immunforsvar og gentagne ufrivillige aborter.

Forudsiger abortrisiko

Professoren ser især frem til til at høre forskeren Bryce Gaudillere fra Stanford University i Californien fortælle om, hvordan en blodprøve taget tidligt i graviditeten meget nøjagtigt kan forudsige, hvornår en fødsel vil gå i gang.

icon

Jeg glæder mig til at høre om metoden. Hvis den ikke er for dyr og besværlig, vil den kunne indføres på de danske fødeafdelinger, så vi kan screene, hvem der er i stor risiko for for tidlig fødsel.

- Så vil man for eksempel aflaste kvinden fra fysisk arbejde, holde øje med, at livmoderhalsen ikke åbner sig for tidligt og give progesteron, der til en vis grad kan nedsætte risikoen for abort, siger Ole Bjarne Christiansen.

Sammensætningen af bakterier i den gravides tarm og moderkage er også i fokus på konferencen.

Bakteriernes store betydning

Bakterierne har nemlig stor indflydelse på både graviditetens forløb, og hvad barnet kan udvikle af allergiske sygdomme i barndommen, viser nyeste forskning.

- Hvis sammensætningen af bakterier er forkert, risikerer kvinden at føde for tidligt, fortæller professor Ole Bjarne Christiansen.

Arkivfoto

Arkivfoto

Den nye viden kommer i kølvandet på, at ny dna-teknik har banet vejen for at kunne give fuldstændige profiler af bakteriesammensætningen i for eksempel tarmen.

- Tidligere kunne vi kun undersøge få bakteriestammer ad gangen, forklarer professoren.

Fordel for nordjyske gravide

At konferencen afholdes i Nordjylland er en klar fordel for nordjyske gravide, vurderer Ole Bjarne Christiansen. For det første kan den fremme et internationale samarbejde med andre forskere.

- I Aalborg er vi særdeles gode til at hjælpe patienter med gentagne ufrivillige aborter med immunologiske behandlinger. Men vi mangler samarbejde med immunologer, der kan hjælpe os med at undersøge, hvad der rent faktisk sker, når vi giver dem disse behandlinger.

icon

Vi vil jo rigtig gerne vide, hvorfor de behandlinger, vi har så stor succes med, rent faktisk virker, og vi vil gerne blive klogere på i hvor store doser og hvor længe, vi skal behandle.

For det andet vil det, at konferencen afholdes i Aalborg, markere, at Nordjylland er center for forskning i gravides immunforsvar, vurderer professor Ole Bjarne Christiansen.

Et kvalitetsstempel

- Det er et kvalitetsstempel, der signalerer international anerkendelse, at vi er i stand til at samle folk af høj faglig kvalitet. Det betyder, at vi vil kunne tiltrække læger og biologer til forskerstillinger. Forhåbentligt vil vi også kunne tiltrække penge til forskning til det yderområde, som Aalborg er.

Konferencen har deltagere fra Australien, Japan, Kina, USA, Indien og en række europæiske lande.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.