Seksuelle krænkelser Plus

Tilsyn afslører: Prostitution, stoffer og sugardating på hjem for sårbare unge

Problemerne var alvorlige på hjem for sårbare unge, hvor beboere prostituerede sig med personalets vidende

I dag ligger døgncenteret ikke længere på Suensonsvej. Foto: Kurt Bering

I dag ligger døgncenteret ikke længere på Suensonsvej. Foto: Kurt Bering

FREDERIKSHAVN:En trussel om skærpet opmærksomhed hang over hovedet på hjemmet for sårbare unge, Døgncenter Frederikshavn, tilbage i januar sidste år.

Her afslørede Socialtilsyn Nord under et kontrolbesøg alvorlige problemer på stedet.

Det stod klart at flere beboere på hjemmet for unge på 10-18 år krænkede hinanden seksuelt og prostituerede sig med personalets vidende.

Det kan NORDJYSKE fortælle på baggrund af en aktindsigt i tilsynsrapporten fra Socialtilsyn Nord.

Desuden kæmpede Døgncenter Frederikshavn med beboere, der havde forbrug af euforiserende stoffer, og at dele af personalet brugte fysisk magt mod beboerne – som man efterfølgende ulovligt undlod at indberette til socialtilsynet.

icon

Det er bekymrende for de unges sikkerhed og sundhed, at der foregår prostitution blandt de unge i tilbuddet

Tilsynsrapport, Socialtilsyn Nord

I tilsynsrapporten fra besøget, NORDJYSKE har fået aktindsigt i, konstateres det, at fundene på centeret er bekymrende.

"Kvaliteten af tilbuddet vurderes generelt til at være lav i forhold til ledelsen og medarbejdernes kompetencer til at sikre en tryg hverdag for de unge. Det er bekymrende for de unges sikkerhed og sundhed, at der foregår prostitution blandt de unge i tilbuddet."

Sådan konkluderede Socialtilsyn Nord efter samtaler med en håndfuld af hjemmets unge.

De fortalte om tilstande, der fik tilsynet til at vifte en af deres skrappeste sanktioner over hovedet på døgncenteret.

Prislister med blowjobs og fysisk magt

Under besøget kunne beboere fortælle i detaljer om, at unge fra stedet solgte seksuelle ydelser til kunder uden for døgncenteret gennem sociale medier.

I den forbindelse havde de udarbejdede en prisliste med taksterne for seksuelle ydelser som “blowjobs, intime nøgenbilleder, sugardates og lignende”. Og alt dette foregik med personalets vidende.

icon

Ifølge dagbogsnotater fremgår det, at nogle unge åbent og ærligt erkender, at de prostituerer sig, og at disse unge selv sætter dagsordenen for hvordan og hvornår

Tilsynsrapport, Socialtilsyn Nord

Medarbejderne var blevet klar over dette i efteråret 2017. Det fremgår af den daglige skriftlige opdatering, som personalet førte om beboerne og deres sundhed.

"Ifølge dagbogsnotater (fra personalet red.) fremgår det, at nogle unge åbent og ærligt erkender, at de prostituerer sig, og at disse unge selv sætter dagsordenen for hvordan og hvornår," skriver udsendte fra Socialtilsyn Nord i rapporten.

Der var også stærk mistanke om, at de unge rent faktisk har solgt seksuelle ydelser for at supplere deres lommepenge ifølge tilsynsrapporten.

En pårørende til en ung fremviste udtog fra den unges bankkonto, hvor mindre beløb var gået ind ad flere omgange.

Ledelsen på stedet antog, at det var betaling for seksuelle ydelser.

Ligesom de udsendte fra tilsynet efter at have talt med beboere, blev klar over, at personalet flere gange ikke havde indberettet, at de havde brugt fysisk magt mod beboerne - stik modsat hvad loven dikterer.

Blandt andet havde personalet taget i armen af en ung og i andre tilfælde skubbet personen væk fra fællesområder.

Nogle medarbejdere havde i flere tilfælde praktiseret fysisk magt som pædagogisk metode, vurderede socialtilsynet i tilstandsrapporten.

Krænkelser og natteroderi

Næsten hver dag som mørket faldt på, skete det, som Socialtilsynet beskriver som “natteroderi”.

Her var de fleste regler ophævet, og de unge gjorde, som det passede dem.

Det betød høj musik, rygning, nogle hoppede ud ad vinduer for at tage ind til byen og andre brød reglerne om at sove på sit eget værelse.

Sidstnævnte betød, at der startede problemer med seksuelle krænkelser blandt de unge.

Og en sovende nattevagt hjalp ikke ifølge unge og personale, og derfor var der ikke den lovede nattevagt, da tilsynet besøgte stedet.

icon

..unge er involveret i seksuelt grænseoverskridende adfærd, og at det er nogle af disse unge som også sover sammen om natten..

Tilsynsrapport, Socialtilsyn Nord

Ved interviews fortalte personalet, at de ikke frygtede de unge, men følte sig magtesløse i forhold til at stille noget op mod de unges adfærd.

De unge sover ved hinanden, som det passer dem. Socialtilsynet kan konstatere, ud fra de unges og medarbejdernes oplysninger, at unge er involveret i seksuelt grænseoverskridende adfærd, og at det er nogle af disse unge som også sover sammen om natten, uagtet at personalet arbejder på, at dette ikke skal ske, fremgår det af tilsynsrapporten.

Personalet forsøgte at få styr adfærden ved at tale med de unge om grænsesætning, overgreb og prostitution.

Samtidig blev unge også tilbudt psykologsamtaler. Alligevel hjalp indsatsen ikke.

"Det er socialtilsynets vurdering, at der på trods af indsatsen omkring at forebygge overgreb, ikke opnås tilstrækkelige resultater, og at de unge fortsat indbyrdes har en seksuel grænseoverskridende adfærd.", står det i rapporten.

Andre steder fremgår det, at tilbuddet ikke var godkendt til unge med misbrug, alligevel var der indskrevet beboere med misbrug.

Få dage efter de udsendte fra Socialtilsyn Nord forlod Døgncenter Frederikshavn, fik bostedet en mail. I den stod der, at tilsynet overvejede at sætte centeret under en af de skrappeste sanktioner, nemlig skærpet tilsyn. Fra den besked blev overbragt, var der fem dage til at lave planer for, hvordan problemerne skulle løses. Og det nåede de.

I det tidsvindue nåede Døgncenteret til dialogmøder med Socialtilsyn Nord og oprette planer for, hvordan man vil sætte en stopper for prostitution og krænkerkulturen.

I sidste ende godtog socialtilsynet planerne, som personalet og ledelsen havde lagt for at få styr på problemerne. Det fik den betydning, at varslen frafaldt - man valgte altså ikke at sætte Døgncenter Frederikshavn under det alvorlige skærpet tilsyn.

Bag om historien

NORDJYSKE har fået aktindsigt i en tilsynsrapport, der fortæller om kritiske tilstande på Døgncenter Frederikshavn tilbage i januar 2018.

Tilsynet er udført at Socialtilsyn Nord, der har udarbejdet tilsynsrapporten.

Socialtilsynet kan sammenlignes med en kontroltjeneste, der tjekker, at sociale tilbud lever op til lovens forpligtelser.

Redaktionen har forsøgt at få fat i lederen af det daværende Frederikshavn Døgncenter, men han henviser til sin afdelingsleder i Frederikshavn Kommune Lone Hestvang.

Målgruppen for Døgncenter Frederikshavn er 10-18-årige, der lider af tilknytningsforstyrrelser, selvskadende adfærd, opmærksomhedsforstyrrelser og har lidt omsorgssvigt

Døgncenter Frederikshavn på adressen Suensonsvej 1 i Frederikshavn findes i dag ikke længere. I stedet har man genåbnet det nedlagte hjem ved Understed, Granly, der i dag fungerer som døgncenter.

“Vi har handlet”

NORDJYSKE har forsøgt at få en kommentar fra lederen af Døgncenter Frederikshavn, John Sloth Nielsen.

Han afviser at udtale sig og henviser til sin nuværende afdelingsleder hos Center for Familie hos Frederikshavn Kommune, Lone Hestvang.

Ifølge afdelingslederen har personale og ledelse handlet, som de skulle.

icon

vi synes, det var en god idé at få opdateret vores handleplaner, som tilsynet foreslog. Det var vi allerede i gang med at gøre, mens tilsynet var på besøg

Lone Hestvang, Afdelingsleder, Frederikshavn Kommune

Selvom der først ligger et tilfredsstillende forslag på bordet flere måneder efter, man først fik kendskab til prostitution og overgreb hos beboerne.

- Vi har en forpligtelse til at tale med de unge, når nogen udvikler en bekymrende adfærd, mens de bor på institutionen - og det har vi gjort. Men vi synes, det var en god idé at få opdateret vores handleplaner, som tilsynet foreslog. Det var vi allerede i gang med at gøre, mens tilsynet var på besøg, siger afdelingsleder Lone Hestvang hos Frederikshavn Kommune.

Hun fastholder, at de handlingsplaner og det nye materiale Socialtilsyn Nord i sidste ende godkender, stort set allerede var tæt færdigt inden besøget.

Spørger man Socialtilsyn Nord selv, så er det ikke en hverdagsbegivenhed at varsle om skærpet tilsyn.

Det er et af tilsynets yderste muligheder, bortset fra at de som absolut sidste mulighed kan lukke et bosted og tage nøgle med, når de går

"Skærpet tilsyn er den skarpeste sanktion, vi kan varsle og udstede, udover inddragelse af et tilbuds godkendelse. I det ligger derfor også, at vi har været særligt bekymret, og at der har været tale om alvorlige forhold," skriver leder af Socialtilsyn Nord, Sigrid Fleckner, i et skriftligt svar til spørgsmålet om, hvor kritiske fundene på Døgncenter Frederikshavn var.

I samme ombæring skriver Sigrid Fleckner, at tilsynet har handlet, idet man “konstaterede de bekymrende forhold”.

Hvordan kunne det ske?

De ansatte er klar over, at krænkerkulturen især havde gode vilkår om natten.

Alligevel formår man ikke at dæmme op for natteroderi på Døgncenter Frederikshavn.

Lone Hestvang forklarer, at det er svært at stoppe de unge. Især fordi hvis de er kærester og bor under samme tag.

- Vi kan ikke forhindre de unge i at være kærester, men vi kan lave regler for, hvordan til skal foregå, og at der skal være samtykke. Det virker bedst at undervise de unge i, hvordan det skal foregå, siger Lone Hestvang.

Men I har viden om det her natteroderi i flere måneder, hvor der kan at ske rigtig mange krænkelser. Er det ikke jeres ansvar at få sat en stopper for det med det samme?

- Jo, men der gør vi også alt det, man overhovedet kan. Man kan jo tolke ud af sådan en rapport, hvor mange gange det foregår. Vi synes bestemt også, at vi har handlet. Når jeg går ind i fagsystemet (i computersystemet personalet har ført journal i, red.), så kan jeg se, at der er gjort rigtig meget og forhindret rigtig meget, siger hun.

Siden Socialtilsyn Nord var på kontrolbesøg i januar 2018, har man lukket Døgncenter Nord som før havde beliggenhed på Suensonsvej i Frederikshavn.

I stedet er døgncenteret åbnet i et bosted ved Understed kaldet Granly, som egentlig var blevet lukket tilbage i 2016.

I et halvt år efter varslet om skærpet tilsyn lod man fire værelser være tomme på Døgncenter Frederikshavn for at få ro omkring de unge, og siden flyttede man i slutningen af 2018 til Granly.

De unge, som boede på bostedet i 2018, er enten flyttet fra centeret eller er blevet indskrevet på andre botilbud.

Forholdene tilsynet afslørede har ikke haft nogle konsekvenser for ledelse eller personale, fortæller Lone Hestvang. Ikke andet end at personalet løbende er blevet orienteret om reglerne omkring magtanvendelse.

Afsløringer i 2018 er dog ikke helt gået i socialtilsynets glemmebog.

"Vi fører tilsyn ud fra en risikobaseret tilgang. Det betyder, at hvordan og hvor ofte vi aflægger besøg, afhænger af de aktuelle forhold på det konkrete tilbud. Vurderingen vil det naturligt indgå, om der har været varslet og udstedt påbud for nyligt," skriver leder hos Socialtilsyn Nord, Sigrid Fleckner i et mailsvar.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.