Forskning Plus

Hjerneforsker: Vores hjerne ændrer minder løbende

Uanset hvor hjernen får sin information fra, så behandler den erindringer løbende og opdaterer dem

Mennesker som Mark A. Nissen har nogle exceptionelle evner, når det handler om at lære at huske specifikke ting. Han kan huske flere end 22.000 decimaler af pi og er den eneste dansker, der kan kalde sig Pi Matrix Master.

- Hukommelseseksperter som Mark er i stand til på imponerende vis at lære helt bestemte strategier for, hvordan de skal huske en given mængde materiale som pi, ordbøger eller andre informationer. Han er den person, jeg har mødt, der kan huske flest decimaler af pi, siger Thomas Alrik Sørensen, der er leder af Centre for Cognitive Neuroscience, der ligger på Aalborg Universitet.

At lære pi’s decimaler på den strukturerede måde, som Mark A. Nissen gør, er en meget bevidst tillæring af materiale lidt modsat den måde, hjernen normalt arbejder på. Hjernen modtager informationer hele tiden og behandler dem, det kan den slet ikke lade være med. Noget lagres, mens andet forsvinder igen og kan påvirkes af, hvor væsentlig informationen er, vores følelsesmæssige tilstand osv.

Psykolog Thomas Alrik Sørensen fra Aalborg Universitets Centre for Cognitive Neuroscience.

Psykolog Thomas Alrik Sørensen fra Aalborg Universitets Centre for Cognitive Neuroscience.

I modsætning til at huske en fast talrække som pi, så er det ikke væsentligt at huske ting præcist, som de skete, men mere hvordan vi fremadrettet har mest gavn af erindringerne.

- Den information, vi lagrer i hjernen, bliver hele tiden modificeret og opdateret, så snart vores hjerne opsnapper mulig relevant information. Det ses blandt andet under vidneafhøringer, hvor vidner opfinder videoklip, der aldrig har eksisteret. Det er nemlig fleksibelt, hvordan lagringen i hjernen er, siger Thomas Alrik Sørensen og kommer med et gammelkendt eksempel fra en undersøgelse foretaget i 1974 af psykologerne Loftus og Palmer.

- De viste deres studerende en video med et biluheld og spurgte efterfølgende, hvor hurtigt kørte bilerne da de X ind i hinanden? I stedet for X varierede de udsagnsordet fra "stødte" til "smadrede" og i takt med, folk var blevet spurgt med et stærkere udsagnsord, så vurderede de ikke blot, at bilerne havde kørt hurtigere, men flere hævdede også at have set knust glas ved ulykken hvilket ikke var til stede i den oprindelige film, siger Thomas Alrik Sørensen.

Foto: Martin Damgård

Foto: Martin Damgård

Så den altid arbejdende hjerne kan altså blive ved med at modificere det lagrede i den interne hukommelse. Det betyder også, at den opsnapper mange af de ting, vores børn og unge i dag henter eksternt via deres smartphone, ipads og laptops. Derfor er brugen af den moderne teknologi stadig af det gode vidensmæssigt for de næste generationer.

- Jeg er ikke så bekymret for, om den nye generation vil lide under ikke at kunne lagre nok informationer. Det tror jeg nemlig, de gør. Tidligere har vi jo også brugt eksterne hukommelsesstrategier ved at tage noter, skrive huskesedler, og slå efter i opslagsværker.

Mark A. Nissen består NORDJYSKEs test uden fejl. Foto: Martin Damgård

Mark A. Nissen består NORDJYSKEs test uden fejl. Foto: Martin Damgård

Så når det handler om at kombinere viden, så ser jeg ikke den store trussel i forhold til at være kreative, siger Thomas Alrik Sørensen.

- For hjernen er vant til at behandle store mængder af information hele tiden helt automatisk. Så for at blive mere kreative skal vi måske bare ind imellem stoppe op og udfordre nogle af de ting, vi gør per automatik og overveje, om der er andre måder at gøre tingene på, siger han.

På Centre for Cognitive Neuroscience på Aalborg Universitet er Thomas Alrik Sørensen og hans hold lige nu i gang med en større undersøgelse af folk, der vil lære at kunne recitere pi. Hvis man har lyst til at deltage, kan man post doc Hazel Anderson på handerson@hum.aau.dk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst