Sammenhold, latter og hygge: Café tilbyder sociale aktiviteter for lokale

En gang om måneden mødes lokale fra Nørhalne og Biersted i Café NB. For hyggens, latterens og fællesskabets skyld

Café NB (Nørhalne/Biersted) har eksisteret siden 2006. I cafeen mødes man den tredje tirsdag i hver måned, og alle er velkomne. For hvert møde er et tema - den her gang er temaet 70'er- og 80'er-musik, og der kommer en musiker og underholder. Foto: Jesper Thomasen

Café NB (Nørhalne/Biersted) har eksisteret siden 2006. I cafeen mødes man den tredje tirsdag i hver måned, og alle er velkomne. For hvert møde er et tema - den her gang er temaet 70'er- og 80'er-musik, og der kommer en musiker og underholder. Foto: Jesper Thomasen

BIERSTED:- Og så kommer Peter Freuchen og fortæller næste gang, siger sognepræst Sofie Gjørup Winkel, der straks bliver mødt af undrende blikke fra de cirka 30 fremmødte.

- Peter Freuchen? Han døde i 50’erne, lyder en af kommentarerne fra salen, der bryder ud i grin.

- Undskyld, retter præsten, der heller ikke selv kan undertrykke et grin.

- Der kommer en og fortæller om Peter Freuchen, den berømte polarforsker, og det bliver rigtig godt.

Atmosfæren denne tirsdag i konfirmandstuen på præstegården i Biersted er afslappet og uhøjtidelig. Præcis som den plejer at være, når Café NB mødes, forklarer Sofie Gjørup Winkel.

- Vi griner altid meget sammen. Folk kommer her, fordi her er rart at være - og for at have det sjovt.

Jytte Birkeholm arrangerer de månedlige cafemøder. Hun har været en del af tilbuddet fra begyndelsen i 2006.

Jytte Birkeholm arrangerer de månedlige cafemøder. Hun har været en del af tilbuddet fra begyndelsen i 2006.

Sognepræsten deltager som regel selv til cafeerne, der afholdes den tredje tirsdag i hver måned som ”en del af kirkens seniorarbejde”. Initiativet har eksisteret siden 2006 og drives af frivillige fra lokalsamfundet. Blandt andre Jytte Birkeholm, der også mener, at fællesskabet er det vigtigste:

- Det handler om sammenhold. Og jeg kan godt sige dig: Når først snakken går, er folk ikke til at stoppe. Det er som en bisværm, siger Jytte Birkeholm, der selv var med til at starte cafeen op for 13 år siden.

Fra Himmerland til Grønland

Hvert møde har et tema, som ofte tager udgangspunkt i et foredrag eller et musikalsk indslag. Cafeen har for eksempel haft besøg af forfatter og tidligere højskoleforstander Bjarne Nielsen samt medstifter af Himmerlands Teater Finn Hvid Bredahl, og næste gang kommer Jon Lindberg, vinderen af 2017-udgaven af DR-programmet ”Alene i vildmarken”.

Og så var der dengang, der var en politibetjent, som fortalte om sit tidligere arbejde på Grønland.

Denne gang er temaet musik fra 1970’erne og 1980’erne, og musikeren Thorkild Christensen står for underholdningen.

Denne gang er temaet musik fra 1970’erne og 1980’erne, og musikeren Thorkild Christensen står for underholdningen.

- Dét var spændende! Især fordi det handlede om noget, vi ikke anede en kæft om. Vi havde også et foredrag om Hvidsten-gruppen, som var meget interessant, fortæller en af de fremmødte, Bodil Vad, der er født og opvokset i Biersted - og cafedeltager gennem mange år.

Denne eftermiddag er det Aabybro-musikeren Thorkild Christensen, der står for underholdningen. Han spiller 70’er- og 80’er-musik på sit medbragte keyboard og når omkring både Roxette, Kim Larsen, Smokie, Neil Sedaka, John Mogensen og Billy Joel.

- Og nu til en sang af John Denver. Det var ham, der faldt ned med en flyvemaskine, lyder den knastørre introduktion til nummeret ”Take Me Home, Country Roads”, der får fødderne til at gynge op og ned hos flere af deltagerne.

Bodil Vad er dog ikke imponeret.

- Vi plejer at få teksterne delt ud, så vi selv kan synge med. Når vi gør det, kommer der lidt mere gang i den, siger hun.

Ved siden af sidder Kirsten Høgaard, der i dag er med til sit første Café NB-arrangement.

- Bodil kom forbi forleden og sagde, at jeg skulle prøve at komme med. Og det blev så i dag, siger hun og fortsætter:

Kirsten Høgaard (tv) er for første gang med til et Café NB-arrangement. Bodil Vad (th) lokkede hende med.

Kirsten Høgaard (tv) er for første gang med til et Café NB-arrangement. Bodil Vad (th) lokkede hende med.

- Jeg er ikke typen, der er god til at blande mig. Jeg går meget til koncerter i Aalborg, for eksempel, men jeg vil gerne dyrke de mere sociale aktiviteter lidt oftere. Og så er det her jo en fin mulighed, fortæller Kirsten Høgaard, der har været Biersted-borger i over 50 år.

Nørhalne versus Biersted

De to sidste versaler i cafeens navn står for henholdsvis Nørhalne og Biersted, og et af formålene var - og er - at styrke fællesskabet mellem de to byer. Alligevel er der typisk to flanker i lokalet: en med Nørhalne-borgere og en med Biersted-borgere.

- Jeg har ellers sagt til dem, at de skal sætte sig et nyt sted hver gang. Men jeg tror, det er ren vanetænkning, siger Jytte Birkeholm, der selv er fra Biersted.

På Nørhalne-siden sidder blandt andre Kirsten Jensen, der er med til at arrangere foredragsaftener en gang om måneden på sognegården i Nørhalne.

- Der har jo altid været et lille skel mellem de to byer, men jeg håber, at det snart lykkes at blande flokken lidt mere. Det skulle det gerne efter snart 15 år, lyder det grinende fra Kirsten Jensen, der også nyder at komme i cafeen.

- Det er en oplagt mulighed for at komme ud og få snakket og grinet sammen. Især for os seniorer, siger hun.

Café NB

NB’et i navnet står for Nørhalne/Biersted.

Cafeen har eksisteret siden 2006, og siden har man holdt cafeeftermiddage en gang om måneden.

Initiativet er en del af kirkens seniorarbejde og drives af frivillige.

Arrangementerne foregår i konfirmandstuen på præstegården i Biersted den tredje tirsdag i hver måned fra klokken 13:30-16:00. Alle er velkomne.

Hvert møde har et tema. Det kan være foredrag inden for blandt andet politik, kultur og religion, men det kan også være musikalske indslag.

Cafemøderne kører sideløbende med idéaften-arrangementerne på sognegården i Nørhalne. Et tilbud, der også er en del af kirkens seniorarbejde.

Efter et par timer med hyggeligt samvær og kaffe og kage til en 20’er runder musikeren af:

- Jeg har lovet at stoppe klokken 15:30, så det må jeg hellere holde. Tak, fordi jeg måtte komme, lyder det, hvorefter ”bisværmen igen bryder frem”, som Jytte Birkeholm udtrykker det. Eksempelvis hos Bodil Vad og Kirsten Høgaard på Biersted-flanken, hvor snakken nu pludselig handler om alkohol, saftmenuer - og bustider.

- Jeg plejer at takke nej til alkohol, for når jeg får noget at drikke, snakker jeg bare endnu mere, end jeg plejer, og det er ikke godt.

- Ha! Har du i øvrigt hørt om de der alkoholfri saftmenuer, man kan få på nogle restauranter i Aalborg? Måske er det noget for dig.

- Ja. Men det er jo nærmest umuligt at komme hjem fra Aalborg sent om aftenen. Busserne kører jo ikke længere end til Aabybro ...

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.