Troldemuseet er småt: Men folkene bag har været kreative for at få det hele med

Det kommende troldemuseum på Gjøl er på 30 kvadratmeter. Derfor har grundlæggerne været nødt til at tænke anderledes for at få alle oplevelser med i det lille rum

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Håndværkere er i denne uge i gang med at lave gulv og isolere vægge. Det skal være klar til på onsdag, hvor et designfirma fra København kommer med rekvisitterne. Hans Ravn

GJØL:Når besøgende træder ind i det kommende troldemuseum på Gjøl, vil et virvar af lys blive tændt i hele lokalet.

Gjøltroldene får 3. maj deres eget museum, hvor historien om de små figurer bliver fortalt. Der bliver også udstillet nogle af de mest kendte og sjældne trolde. Lokalet er kun på 30 kvadratmeter, så holdet bag har været nødt til at være kreative.

- Alle vægge er med spejle, så når du kommer ind, ser det endeløst ud, siger Søren Petersen, bestyrelsesmedlem ved Troldemuseet.

Elektronisk museum

Alle trolde og informationer kommer til at være bag spejlene. Når en besøgende træder ind i lokalet, vil spejlene lyse op, så indholdet bliver synligt. Men det er ikke det eneste, som lyser op, når folk går ind. Museet har nemlig ikke noget personale.

Håndværkere er i denne uge i gang med at lave gulv og isolere vægge. Det skal være klar til på onsdag, hvor et designfirma fra København kommer med rekvisitterne. Foto: Hans Ravn

Håndværkere er i denne uge i gang med at lave gulv og isolere vægge. Det skal være klar til på onsdag, hvor et designfirma fra København kommer med rekvisitterne. Foto: Hans Ravn

- Det er et mørkt lokale, når du står ude. Når du kommer ind, starter oplevelserne med al elektronikken. Så kan man gå i dybden med udstillingen, siger Søren Petersen.

Der vil være videoer med årelange troldesamlere fra hele verden, som fortæller om deres passion for de små figurer. Troldeproduktionen vil også blive vist. Sensorer bliver sat op, så videoerne starter, når folk nærmer sig skærmene.

- Det er en af grundene til, at museet kommer til at koste så meget. Der skal meget elektronik til. Folk vil jo gerne vide en masse om de forskellige trolde, og hvordan det hele startede. På denne måde udnytter vi pladsen bedst muligt, siger Søren Petersen.

Folk fra hele verden

Troldemuseet koster omkring halvanden million kroner at opføre. Det er gratis at besøge det, men der er mulighed for at lægge et bidrag til driften i en sparebøsse. Søren Petersen forventer, at gæster fra hele verden vil komme til Gjøl, når troldemuseet åbner.

- I morges fik jeg en besked fra USA om, at de vil planlægge en tur her til sommer. Det er dejligt, men det overrasker mig ikke, siger Søren Petersen, der også fortæller, at da der blev afholdt troldetræf i 2015, var der besøg fra syv nationer.

Han håber også, at de lokale Gjøl-beboere vil blive opmærksom på historien om troldene fra Gjøl. Der er inkarnerede samlere fra hele verden, men det er ikke altid, at begejstringen er lige så stor i byen, hvor produktionen startede for over 50 år siden.

- Gjøl-beboerne vil ikke stå i kø for at komme. ”Det er jo bare trolde”. Men hvis bare Gjøl-borgerne vidste, hvor meget det betød for de udenlandske samlere, og hvor mange penge de lægger, siger Søren Petersen med en reference til de foregående års troldetræf. Her var samlere indkvarteret forskellige steder i byen.

Lokal troldesamler bidrager

Troldemuseet skal vise et bredt udsnit af Thomas Dams værker frem. En stor del af dem bliver lånt af den lokale troldesamler, Beritt Mathiesen, der er den største bidragyder. Hun har også været med til at starte projektet.

trolde museum, Gjølfoto: Hans Ravn

trolde museum, Gjølfoto: Hans Ravn

- Der kommer til at være nogle forskellige værker, som viser, hvor alsidig en kunstner han var, siger hun.

Beritt Mathiesen har drømt om at åbne et troldemuseum i over tyve år. Hun glæder sig meget over, at det endelig er lykkedes at åbne en udstilling på den gamle fabrik. Det sker 3. maj.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.