Jesper ror kajak i hele verden

At blive udfordret mentalt og konfrontere sin egen frygt er drivkraft for Jesper Sørensen, der ror kajak på de mest stejle elve og floder i alle verdensdele

LINDHOLM: I øjeblikket går han hjemme og genoptræner en skulderskade.
En ganske uvant situation for 27-årige Jesper Sørensen, der har hele verden som sin arbejdsplads og kun sjældent befinder sig i Danmark.
Han ror kajak som ekstremsport og arbejder samtidig som raftingguide, noget der har først ham til elve og floder i blandt andet Argentina, USA, Canada, Nepal, Japan, New Zealand og Costa Rica. For blot at nævne nogle af lan- dene, dertil kommer de mange i Europa.
- Jeg kombinerer mit arbejde og min hobby, for mig er det blevet en livsstil at være på farten - og på vandet.
Kajak ved et tilfælde
At det kom så vidt er et rent tilfælde.
- Som barn spillede jeg fodbold, men da jeg var 12 år, fik jeg en skade og var nødt til at lave noget andet i et halvt år, siger Jesper Sørensen.
- Flere af mine klasse- kammerater gik til kajak, og jeg begyndte at ro i Kajak- klubben Limfjorden. Det blev jeg grebet af.
Det var kajak på fladt vand i fjorden, men efter nogle år kom ændringen, der siden har været med til at forme hans liv.
- Da jeg var 15-16 år, var vi på træningslejr i Norge, hvor vi fik lov til at lege på en elv. Det var en helt anden oplevelse, teknikken var en anden, siger Jesper Sørensen.
- Og frem for alt var det et helt andet mentalt spil.
En ny verden
Efter gymnasiet have Jesper Sørensen et sabbatår, han rejste til Norge, for at ro foss- kajak, (en kajak designet i plastik til at modstå flodens ekstreme elementer og forhindringer, red.) og det blev en øjenåbner.
- Jeg mødte raftingguider fra hele verden, de levede et liv, jeg slet ikke vidste eksisterede. De rejste rundt og gui- dede folk i gummibåde ned ad stigninger. Det kunne så finansiere, at guiderne selv dyrkede ekstremsport, når de havde fri, siger han.
- Vi har fået nogle stærke venskaber, vi er som en familie, der bor sammen og arbejder sammen. Vi følger hinanden rundt i verden, vi fejrer jul og fødselsdage sammen. Vi er sammen om en fælles interesse, det er et helt særligt miljø.
At udfordre sig selv
Det mentale spil er det, der stadig motiverer Jesper Sørensen, som siden 2010 har rejst verden rundt på fuld tid.
- Fra første gang jeg prøvede at ro fosskajak, udfordrede det mig psykisk. Det. som driver mig, er at overvinde frygten.
Jesper Sørensen:
- For selv om jeg får mere og mere erfaring, kan jeg godt stadig frygte elementerne, og det er et valg, jeg og den gruppe, jeg rejser med, foretager hver gang; skal vi ro ned ad det stejle vand med sten og klipper - eller skal vi tage kajakken på ryggen og gå ned ad stigningen i stedet, siger han og understreger, at sikkerhed altid bliver prioriteret højt.
- Vi kan stå i timer og nørde omkring vandet og strømninger, og vi vurderer konsekvenserne hver gang, inden vi træffer beslutningen. Det handler meget om selvtilliden på dagen, om jeg tror nok på mig selv og at det er muligt. Når jeg først sidder i kajakken, er jeg helt rolig. Så har jeg på forhånd simuleret i hovedet, hvad jeg vil gøre.
Med valget om livet på farten følger også fravalg.
- Jeg savner selvfølgelig min familie og mine danske venner.
Og dem er der mere tid til at pleje i øjeblikket, mens Jesper Sørensen genoptræner.
- På vej ned over et vandfald tippede min kajak rundt, og min skulder ramte en sten. Jeg har forvredet nogle sener og ledbånd. Det er det største slag, jeg har taget.
Men om nogle uger siger Jesper Sørensen igen farvel til Danmark.
- Mit hjem er ude på floden, der føler jeg mig godt tilpas.

Vil du læse videre?

Så gør som 40.000 andre nordjyder og køb abonnement nu. Det tager 2 min.