Litteraturanmeldelse Plus

Krimi-forfatter klar med roman om Den Sorte Død: - Bogen råber allerede på en fortsættelse

Efter 10 års romanpause er Minette Walters igen klar med en roman. Denne gang er det dog ikke en krimi

ROMAN: Minette Walters: "De sidste timer"

Minette Walters er mest kendt for sine litterære og komplekse kriminalromaner, som hun med rette blev berømmet for i 1990’erne og i begyndelsen af dette århundrede.

Den sidste af dem udkom i 2007, og Minette Walters har fortalt, at hun simpelthen blev træt af genren, hvilket også set i bagklogskabens lys prægede de sidste af bøgerne.

Og så i 2017, efter en gedigen 10 år lang romanpause, vendte hun tilbage med en bog i en helt anden genre, og det er den, der nu er kommet på dansk under titlen "De sidste timer"

Den foregår i 1348, da Den Sorte Død nåede til England efter at have hærget andre dele af Europa.

Minette Walters - den tidligere krimidronnings nyeste roman foregår i middelalderen, hvor pesten hærger i England.

Minette Walters - den tidligere krimidronnings nyeste roman foregår i middelalderen, hvor pesten hærger i England.

Mindst halvdelen af den europæiske befolkning bukkede under efter ganske få dages sygdom, og blandt andet i England oplevede man sogne, hvor kun hver tiende indbygger overlevede.

Minette Walters blev inspireret til at skrive om den voldsomme pest-epidemi, da hun tilfældigt fandt ud af, at den gjorde entré i det sydlige England via havnen i Melcombe (nu Weymouth) i Dorsetshire, ganske tæt ved, hvor hun selv bor i dag. I øvrigt kom Den Sorte Død til Danmark, først til Nordjylland, fra netop England året efter.

Opdagelsen satte gang i Minette Walters’ fantasi, og tankerne mundede ud i en læseværdig, psykologisk velfunderet og uhyre interessant bog, hvor et gods ved navn Develish er i centrum. Her følger vi både de adelige, bønderne og trællene, da pesten hastigt springer fra by til by.

De fleste steder sætter man, uden succes, sin lid til Guds beskyttelse, men på Develish griber den intelligente og veluddannede Lady Anne sagen helt anderledes an.

Hun isolerer simpelthen hele godsets befolkning inde bag voldgraven og opretholder isolationen så strengt, at ikke engang hendes mand og hans hirdsmænd kommer ind igen efter at have været på rejse til et gods i nærheden. Hun vil nu også helst af med ham.

I forvejen har hun højnet sundhedstilstanden på godset betragteligt ved at lære beboerne om vigtigheden af renlighed, hygiejne og medicin, så da pesten hærger, er vi vidne til endnu en dyst mellem videnskab og sund fornuft på den ene side og Gud, kirke og religion på den anden, og større modsætning findes som bekendt ikke.

icon

Minette Walters’ krimifortid fornægter sig dog ikke, idet der sker et drab på godset under isolationen. Læserne får også opklaret, hvem den skyldige er, men vigtigere er det, at drabet får en af bogens hovedpersoner, den karismatiske træl Thaddeus Thurkell, til at rejse ud i omegnen sammen med fire unge mænd i et forsøg på at skaffe forsyninger til godsets stadigt mere slunkne fadebure.

Alene det lille holds rejse ud i et bondeland, der er lagt øde af flere måneders pest, er skræmmende og spændende at følge og udgør næsten en bog i sig selv.

Alt i alt står "De sidste timer" til fem stjerner for sit emne, sin medrivende handling og forfatterens evne til at få sine karakterer til at leve, men der er et par minusser, der koster den femte.

Dels er dialogerne mange steder unødigt og urealistisk ordrige, dels er sproget generelt lidt stift i det, hvilket man aldrig tidligere har kunnet beskylde Minette Walters for, så mistanken falder på oversætteren, der da også er en anden end den, der oversatte hendes krimier.

Men det ændrer ikke på, at "De sidste timer" er en rigtig god oplevelse og ganske enkelt råber på en fortsættelse.

Minette Walters: "De sidste timer"

  • Oversættelse: Lillian Kingo
  • 556 sider, 300 kroner, Modtryk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst