Patienter flygter fra Region Nordjylland: Ny speciallæge i Hobro skal hindre udvandringen

Mange kvindelige patienter fra den sydlige del af Nordjylland er søgt mod Midtjylland for at få behandling

Arkivfoto

Arkivfoto

NORDJYLLAND:For at lukke vandringen af patienter, som søger ud af Region Nordjylland, er der planer om at ansætte en speciallæge i Hobro med speciale i gynækologi - kvinders sygdomme i kønsorganerne.

I forvejen er der i regionen to speciallæger i gynækologi, men især patienter i den sydlige ende af landsdelen er søgt til ambulatorier i Region Midtjylland. Det koster Region Nordjylland penge, hver gang en patient behandles i en anden region, og der er politisk opbakning til at stoppe udvandringen.

I 2017 blev 22 procent af patienterne, som havde brug for gynækologiske ydelser, henvist til en speciallæge i en af landets øvrige regioner.

Nord blev til syd

I første omgang var det tanken, at en ekstra speciallæge skulle virke nordpå, men især høringssvar fra læger og specialister har overbevist politikerne i regionens forretningsudvalg om Hobro.

- Så må se i forhold til budgetlægningen, hvad der bliver muligt. Det kan godt være, at der ikke råd til alle ønsker i 2020, og så må de ind i en prioritering. Det kommer helt an på, hvad der ellers trænger sig på, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Nordjylland har i dag ambulatoriefunktioner i gynækologi på sygehusene i Hjørring, Thisted og Aalborg.

En stor del af de ydelser, der udføres hos speciallægerne, udføres også på sygehusene, og derfor forventes det, at patienter i de egne af regionen vil være dækket ind af specialerne på sygehusene.

Ekstra psykiater

Planen - eller prioriteringslisten for speciallægeområdet - skal endeligt godkendes i regionsrådet senere på måneden. I den lægges op til at også at udvide med en ekstra psykiatrisk speciallæge i enten Jammerbugt, Rebild eller Vesthimmerlands Kommune samt en ny speciallægepraksis børnepsykiatri.

icon

Så må se i forhold til budgetlægningen, hvad der bliver muligt. Det kan godt være, at der ikke råd til alle ønsker i 2020, og så må de ind i en prioritering. Det kommer helt an på, hvad der ellers trænger sig på.

Ulla Astman (S), regionsrådsformand

Til gengæld er der den anden vej i speciallægepraksisplanen planer om nedjustere antallet af ørelæger med en kapacitet - en stilling som er ledig og foreslås nedlagt, så status quo stadig er 14 ørelæger i regionen.

Indenfor pædiatri er der to ledige stillinger, som også foreslås nedlagt, og det samme gælder to deltidsstillinger i intern medicin.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.