Klitten der forsvandt

Politiet har nye spor om klitterne, der forsvandt - men de har brug for hjælp

Nordjyllands Politi er blevet klogere på, hvornår hærværket i Skagen skete. Men der er stadig en hel del mysterier at løse

Dronebilleder afslører de nedtrampede klitter ved Vippefyret, der har fået kappet toppene af. Foto: Privat

Dronebilleder afslører de nedtrampede klitter ved Vippefyret, der har fået kappet toppene af. Foto: Privat

SKAGEN:Hvordan lykkedes det natten til lørdag at flytte knap to meter sand fra 117 meter lange klitter med larmende maskiner ved siden af et villakvarter - uden at nogen hørte noget?

Det mysterium er lige nu relevant, for det er formentlig, hvad der skete denne weekend, da den fredede Sønderstrand i Skagen blev udsat for hærværk, der ødelagde flere unikke klitter.

Udover at borgerne i Skagen nu har et ødelagt naturområde, risikerer de også at hænge på regningen, når området skal genetableres - medmindre Nordjyllands Politi finder den eller de skyldige.

Tirsdag kom politiet lidt tættere på det mål.

Politiet blev sat på sagen, da Frederikshavns Kommune mandag anmeldte hærværket. Som følge af den anmeldelse har Nordjyllands Politi og kommunens naturmedarbejdere været på stranden for at undersøge sagen.

Undersøgelserne viser spor af en eller flere entreprenørmaskiner - for eksempel en gummiged.

Spor i sandet viser, at mindst en stor maskine har kørt hen over den fredede strand. Foto: Privat

Spor i sandet viser, at mindst en stor maskine har kørt hen over den fredede strand. Foto: Privat

Hundeejer spottede hærværket

Sønderstrand har ifølge Frederikshavn Kommunes anmeldelse til Nordjyllands Politi fået skrællet sand af et 3.500 kvadratmeter stort område - det betyder, at klitterne er blevet knap to meter kortere.

Nordjyllands Politi fortæller, at hærværket skete mellem klokken ni fredag morgen og klokken ni lørdag morgen, eftersom en mand gik tur med sin hund begge morgener og kunne konstatere, at der intet hærværk var fredag.

- Klokken ni om morgenen er skaden sket, så nu har vi indkredset gerningstidspunktet til de 24 timer. Derudover leder vi efter overvågning og laver forhør i området, siger John Henningsen fra Nordjyllands Politi.

Indtil nu har det ikke givet svar på hvem og hvor mange mennesker, der har fjernet klitterne - kun at det må have taget flere timer at fjerne de store mængder sand.

Ingen tegn på tyveri

Bo Sørensen, der er naturmedarbejder hos Frederikshavn Kommune, fortæller, at de mange tusinde kilo sand stadig ligger på stranden - så intet tyder på, at nogen har stjålet sandet for at tjene penge på det.

Det får ham til at tro, at sandet er blevet fjernet for at skaffe sig bedre udsigt - og den mistanke vækker harme.

- Det duer ikke, at nogen tager loven i egen hånd, for det går udover mange mennesker. Folk er vrede over det - og det er tydeligt, at nordjyderne er stolte af deres natur og trætte af, at det bliver ødelagt på den måde, siger han.

Sandet blev fundet systematisk stampet ned - men hvem der står bag trampene og kørte gummigeden vides ikke på trods af, at maskinen må være blevet kørt gennem villakvarteret ved siden af stranden og gennem byen for at komme væk.

Landskabet er blevet betydeligt mindre bakket på Sønderstrand i Skagen - nu har kommunen politianmeldt sagen i håb om at finde ud af, hvem der væltede toppene af klitterne. Foto: Privat

Landskabet er blevet betydeligt mindre bakket på Sønderstrand i Skagen - nu har kommunen politianmeldt sagen i håb om at finde ud af, hvem der væltede toppene af klitterne. Foto: Privat

En stille nat i kvarteret

Men ifølge den rundringning, som NORDJYSKE tirsdag lavede blandt beboerne i kvarteret, har ingen set eller hørt noget til nogle maskiner den nat.

Nordjyllands Politi håber dog stadig, at vidner vil melde sig og opfordrer alle, der har set noget mistænkeligt i Skagen natten til lørdag at ringe 1-1-4 og tippe politiet.

Imens politiet fortsætter deres efterforskning, diskuterer kommunen genetableringen med Fredningsnævnet. Først og fremmest skal de finde ud af, hvad en genetablering af området vil koste. Dernæst hvordan det skal foregå.

Opfordrer til gendannelse

De skal blandt andet finde ud af, om det er lovligt at hente sand og planter ind fra andre områder end Sønderstrand.

Derudover vil kommunen undersøge, om det overhovedet kan lade sig gøre at føre sandet tilbage med maskiner - uden at skade naturen yderligere.

Det mener man umiddelbart hos Kystdirektoratet.

- I denne her sag er jeg ikke i tvivl om, at det eneste rigtige at gøre er at føre sandet tilbage. Den skade, der kan ske, er sket, siger Hans Erik Cutoi-Toft, der er områdechef for Nordjyllands kystzoneforvaltning, der hører under Kystdirektoratet.

Prisen for reetableringen er ukendt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden