Frivilligt arbejde Plus

Ny børs med tjenester som markedsplads

Foreninger, virksomheder og institutioner. De første 208 skriftlige aftaler er indgået

Bille Skov Alling i det store udstyr, der bliver hevet frem til sommer. Og det udstyr låner børnehaven gerne ud til foreninger. Foto: Jesper Thomasen

Bille Skov Alling i det store udstyr, der bliver hevet frem til sommer. Og det udstyr låner børnehaven gerne ud til foreninger. Foto: Jesper Thomasen

AALBORG:Nede i mikroskopet kan man måske få øje på, at det vrimler med småkravl og levende organismer, man ikke kan se med det blotte øje.

Måske er det sjovest om sommeren, men sne, grene og en perleplade kan nu også gå an. Asker på fem år giver ikke så let op, og da en perleplade kommer under mikroskopet, er verden blevet lidt større.

- Kirsten, det er megastore perler, udbryder Asker til naturformidler og pædagog, Kirsten Jakobsen.

Men der er også en anden verden at få øje på ved Børnehaven Strandparken, som ligger lige ved fjorden i Nørresundby. Herfra kan man gå ned for at fange blandt andet krabber, rejer, hornfisk og tangål. Det levende liv, der ligger lige under overfladen og som kan fiskes med forskellige net. Iført waders.

Tina Hoffmann blev frivillig i børnehaven efter en aftale indgået på frivilligbørsen. Her hjælper hun Andreas Thyrring Kristensen i redningsvesten. Bagved er det fra venstre: Bille Skou Alling, Asker Emilio Engelund Christensen og Anna Frøkjær. Foto: Jesper Thomasen

Tina Hoffmann blev frivillig i børnehaven efter en aftale indgået på frivilligbørsen. Her hjælper hun Andreas Thyrring Kristensen i redningsvesten. Bagved er det fra venstre: Bille Skou Alling, Asker Emilio Engelund Christensen og Anna Frøkjær. Foto: Jesper Thomasen

Lige netop dét må andre end børnehavens børn hjertens gerne få del i. Det mener leder af Børnehaven Strandparken, Rasmus Tymm.

Derfor var han og flere ansatte også med til den første børs af sin slags i Nordjylland, da De Frivilliges Hus i Aalborg inviterede foreninger, virksomheder og institutioner til at finde hinanden og indgå i nye konstellationer på FrivilligBørs i efteråret 2017.

Erhvervslivet skal med

Flere end 200 frivillige og ansatte fra 90 forskellige foreninger, virksomheder og institutioner mødtes i nogle timer for at indgå aftaler, få nye samarbejdspartnere, danne netværk og hjælpe hinanden. På en ny måde. Det blev til 208 skriftlige aftaler, og med de mundtlige blev det til 250 aftaler.

- Vi kan næsten ikke få armene ned igen af ren begejstring, fortæller Katja Jørgensen, projektleder i De Frivilliges Hus, Aalborg, der står for FrivilligBørs.

I forvejen har hver især af deltagerne i et børskatalog forud for børsdagen forklaret, hvad de kan tilbyde andre, og hvad de håber at få af hjælp fra andre.

Så ved man, hvem man skal lede efter på selve dagen. Hvem man gerne vil tale med.

På frivilligbørsen var det ikke svært at få øje på de mange frivillige, mange foreninger og også institutioner, men det haltede med virksomhederne. Næste gang, der bliver en frivilligbørs i Aalborg, er 2018, og til den tid skulle der gerne komme flere virksomheder, som dels har noget at byde på, dels gerne vil bydes på noget fra forenings- og institutionslivet.

- Det er vores store udfordring, og det håber vi, at vi kan gøre noget ved, siger projektleder i De Frivilliges Hus i Aalborg, Katja Jørgensen.

En åben børnehave

I børnehaven er der begejstring for børsaftalerne. For hvorfor skal børnehavens fiskenet og waders ligge ubrugt hen, hvorfor skal børnehavens grill stå ubenyttet, hvorfor skal de gode lokaler inden for ikke benyttes, og hvorfor skulle andre egentlig ikke også kunne bruge køkkenet?

- Hvorfor ikke, siger Rasmus Tymm, leder af Børnehaven Strandparken, som har lokaliteter, waders, fiskegrej, grill og alt det andet.

- Vi vil rigtig gerne samarbejde, og det gør vi også i forvejen med skoler og med Folkekirkens Familiestøtte. Oveni har vi på frivilligbørsen aftalt med foreninger, at de må låne vores udstyr, siger Rasmus Tymm, der tror på, at de frivillige kan gøre en forskel - også i børnehaven.

Fødselsdagkompagniet er en af de foreninger, børnehaven har fået en aftale med. Om lån af waders, fiskeudstyr, undersøgelsesudstyr og grill, så de om sommeren kan holde fjord-fødselsdag og fange krabber.

Foreningen arrangerer børnefødselsdage for familier, der af den ene eller anden grund, ikke selv kan arrangere festen.

- Vi fik dermed noget, vi ikke vidste, vi kunne få på børsen, men gerne ville have, siger formand for Fødselsdagskompagniet, Lene Øster Pagels om aftalen med Strandparken.

Leder af Børnehaven Strandparken, Rasmus Tymm: vi vil gerne hylde mangfoldighed. Foto: Jesper Thomasen

Leder af Børnehaven Strandparken, Rasmus Tymm: vi vil gerne hylde mangfoldighed. Foto: Jesper Thomasen

Savner noget underholdning

Men hun fik alligevel ikke helt det, hun kom efter på børsen, hvor foreningen havde tre frivillige med.

- Vi vil gerne lave netværksarrangementer mellem familier og i den forbindelse savner vi underholdning, tryllekunstnere eller nogen som kan synge, spille og lege med os. Måske et gymnastikhold, der kan lære os at udføre en dans. Det kan være svært at skaffe penge til det, siger Lene Øster Pagels.

Fødselsdagskompagniet fik dog flere aftaler. Blandt andet en aftale med Læger uden Grænser og Ungdommens Røde Kors. Om at sætte sig sammen og udveksle erfaringer. Foreningen har haft nogle problemer med at få folk til at melde sig som ledere.

- Vi vil gerne høre, hvad andre gør i samme situation for at få gode råd og ideer til, hvad vi kan gøre. Bare det at have snakken og selv finde frem til noget i en brainstorm kan måske hjælpe os. Vi håber, at det er skridtet videre, siger hun.

Boligforening låner lokaler ud

Foreningen fik også en aftale om at låne lokaler.

- Ofte kan man ikke holde fødselsdagsfesten hjemme hos barnet, så nogle faste aftaler ville være kærkomment for os, siger Lene Øster Pagels, der har fået en aftale med Himmerland Boligforening om, at foreningen må låne lokaler, hvis de er ledige.

Det glæder Ole Nielsen, direktør for Himmerland Boligforening.

- Vi vil meget gerne låne vores lokaler ud. Det er noget af det, vi er gode til - at skabe rammerne - og så må foreningerne komme med indholdet, siger Ole Nielsen.

Han er glad for frivilligbørsen.

- Frivillige repræsenterer en uopdyrket ressource, som vi kan være med til at støtte. Vi ser dem som et enormt aktiv. De går ind i det med et stort hjerte, brænder for det, og det er guld værd. Det er en kæmpe ressource, som vi gerne vil være med til at støtte, siger Ole Nielsen, der tror på, at det er fremtiden med samarbejdet med foreninger og frivillige.

- Vi er jo selv en frivillig styret organisation, så det giver ekstremt god mening, siger boligdirektøren.

Tina hjælper trods handicap

I Børnehaven Strandparken er der travlhed med perleplader, med mikroskoper og med det skib, børnene har bygget med lidt hjælp, for det ville de så gerne.

Med i børnehaven hver mandag er Tina Hoffmann på 36 år. Hun er blevet frivillig i børnehaven efter en aftale indgået af Aktiv Aalborg og børnehaven efter den første kontakt på frivilligbørsen.

Aktiv Aalborg er en enhed under handicapforvaltningen i Aalborg Kommune, der hjælper borgere ud i erhvervslivet og i frivilligt arbejde.

Det er spændende at se verden i et andet perspektiv, synes Anna Frøkjær. Foto: Jesper Thomasen

Det er spændende at se verden i et andet perspektiv, synes Anna Frøkjær. Foto: Jesper Thomasen

Tina Hoffmann har en hjerneskade.

- Jeg elsker børn, og er glad for at være her i børnehaven, siger hun, for hun vil allerhelst arbejde med børn.

Hun læser for dem, hjælper dem, hvis der er behov for det, og gør det, hun kan.

- Det, Tina skal have hjælp til, er hendes handicap, men resten skal hun jo ikke hjælpes med, siger børnehaveleder Rasmus Tymm.

- Det er vigtigt for os, at vi er mangfoldige, siger han.

Og det er Tina Hoffmann glad for:

- Jeg fik en god fornemmelse i maven, da jeg begyndte her.

Hun småsnakker med børnene, og får øje på, at en af pigerne har en trøje fyldt med hjerter:

- Sikken en pæn trøje du har på med hjerter, siger hun til barnet, som forklarer, at hendes mor om morgenen sagde, da hun fik trøjen på:

- Så kan du sprede kærlighed i dag.

Markedsplads med gode tilbud

  • En Frivilligbørs er et møde mellem foreninger, virksomheder og offentlige organisationer.
  • De mødes lidt som på en markedsplads og indgår aftaler med hinanden i løbet af et par timer.
    De mødes for at skabe nye samarbejder og udveksle ressourcer.
  • Tanken er, at foreninger og frivillige organisationer kan få nye kontakter, der kan hjælpe med at opfylde deres mål.
  • Kommuner og offentlige institutioner kan samarbejde med virksomhederne og de frivillige foreninger om at give kommunernes borgere nogle bedre tilbud.
  • Virksomhederne kan få mulighed for at konkretisere deres strategi for samfundsansvar og udføre den i praksis.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst