Plus

Politikere mødt af protestskilte: Nu lover de at prioritere kommunens børn

Borgergruppen Birgits Børn fyldte godt på tilhørerpladserne, og børnene satte dagsordenen på politikernes debat om budget 2019

Hans Christensen
Repræsentanter fra Borgergruppen Birgits Børn havde taget turen til byrådssalen i Frederikshavn, hvor de demonstrerede før onsdagens byrådsmøde, hvor budget 2019 var på dagsordenen. Privatfoto
Kommunalpolitik 14. september 2018 08:28 - Opdateret 14. september 2018 14:32

FREDERIKSHAVN: 30-40 forældre med skilte med farverige slagord lyttede med fra tilhørerpladserne, da byrådet førstebehandlede budget 2019.

Forældrene fra "Borgergruppen Birgits Børn" kæmper for bedre vilkår i kommunens daginstitutioner, og noget tyder på, at deres mission har haft en vis effekt.

I hvert fald fyldte børnene meget i debatten, og stort set alle partier lovede at prioritere de alleryngste i de forhandlinger, som partierne har taget hul på.

- Selv om vi stadig er blandt de fire-fem dårligst stillede kommuner målt på likviditeten, har vi nu plads til at øge normeringen og give de 0-6-årige et løft, sagde Peter Nielsen fra Konservative, der også vil styrke skole- og det specialiserede socialområde.

- Vi udnytter ikke servicerammen fuldt ud. Der ligger 14 ledige millioner, vi kan tage af kassen, sagde Peter E. Nielsen.

Ikke med i B&U’s budget

Venstres Anders Broholm efterlyste et konkret budgetudspil fra borgmester Birgit Hansen og opfordrede samme til at tage sig tid til en grundig proces.

- Socialdemokraterne har absolut flertal og kan selv bestemme, men forhåbentlig bliver der plads til input og aftryk fra andre partier, sagde Venstres gruppeformand.

Venstre er ikke med i B&U’s budget, da de ikke støtter nedlæggelse af dagplejen i landdistrikterne og ikke vil være med til tidligere start i børnehaverne.

- Folkeskolen har brug for et kvalitetsløft og så skal kommunen konkurrenceudsætte noget mere. Der er penge at hente, sagde Anders Broholm.

SF er heller ikke med i B&U’s budget.

Hans Christensen
Trods meningsforskelle var der overskud til en krammer, da borgmester Birgit Hansen hilste på Monica Sivesgaard Fri fra Borgergruppen Birgits Børn før onsdagens byrådsmøde i Frederikshavn.

Ifølge Christina Lykke Eriksen er grænsen for længst nået.

- Siden 2013 har vi fjernet 30 millioner fra daginstitutionerne, sagde SF’eren, der er træt af at høre kritik af familieafdelingens budgetoverskridelser.

Hjemmepleje og folkeskoler

Dansk Folkeparti vil adskille køretid og plejetid i hjemmeplejen, hvor der også skal indføres faste teams. Folkeskolerne skal frit kunne vælge, om de vil have rullende skolestart eller ej, og forsøgsordningen med at hjemsende udlændinge skal forlænges, sagde Flemming Rasmussen.

Ida Skov fra Enhedslisten, der som det eneste parti har stået uden for budgetforligene de seneste fire år, lagde afstand til "det lokale omprioriteringsbidrag" med en procents besparelse om året.

- Det er udelukkende noget flertallet har besluttet, og det er uforståeligt at tro, det kan blive ved med at lade sig gøre, sagde Ida Skov, der pegede på en udsættelse af udvidelsen af Sæby Havn, som et sted, hvor der kan spares penge til velfærd.

Borgmester Birgit Hansen påtog sig rollen som "den trælse, der forlanger, at man anviser en finansiering, hvis man kommer med ønsker til noget, der koster ekstra".

- Nu er det en ren politisk opgave. Vi har ansvaret for at lave et budget på 3,9 mia. kr. til kommunens 60.000 borgere og 5000 ansatte. Jeg lytter og samler. Vi skal huske at have alle med og huske, at der er et menneske bag hvert eneste tal, sagde borgmester Birgit Hansen i sit indlæg.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Kommunalpolitik

Henter artikler...

Vi anbefaler

Henter artikler...

Nye artikler

Henter artikler...