Mad Plus

Her må man tale med mad i munden: Maden får sit eget folkemøde

Lolland bliver vært for Madens Folkemøde, der finder sted til maj, og har madmanden Claus Meyer som en af bagmændene

Det kommer til at handle om, hvad vi spiser. Arkivfoto: Peter Broen

Det kommer til at handle om, hvad vi spiser. Arkivfoto: Peter Broen

Først kom demokratiet, så kulturen, naturen, ungdommen og nu skal maden så også have sit eget folkemøde. Det finder sted i maj på Lolland, hvor arrangørerne satser på at tiltrække, alle der arbejder professionelt med mad, interesserer sig for mad, har og danner meninger om mad - samt publikum, der bare gerne vil til folkemøde.

- Hovedmålsætningen er at starte debat og dialog om, hvordan vores mad skal være i fremtiden, siger presse- og kommunikationschef Stephen Haar, der samtidig lover, at der vil være noget at komme efter for børnefamilier, der vil have en aktiv weekendtur, og andre der eksempelvis vil smage og diskutere mad.

Først kom demokratiet, så kulturen, naturen og ungdommen - du får også maden sit folkemøde

Først kom demokratiet, så kulturen, naturen og ungdommen - du får også maden sit folkemøde

- Og der bliver mulighed for at få fingrene i maden, siger Stephen Haar med henvisning til de værksteder, der vil være åbne under festivalen, der har aftaler med omkring 50 fødevareproducenter fra både Lolland, Falster og længere væk.

Presse- og kommunikationschefen forklarer dog, at Folkemødet kommer dog til at adskille sig fra fødevare-festivaller, som ”Food Festival” i Aarhus, ved mere at henvende sig mere til producenter og professionelle end forbrugere.

70 debatter - 50 boder

Madens Folkemøde lægger sig altså tæt op ad de øvrige folkemøder, hvor folket overvejende ser på, mens eksperterne diskuterer, og på den måde, at hensynet til emnet, hvad enten det er demokrati, kultur, natur, vægtes højere, end hvad der måtte være godt for emnet - men når Lolland er valgt skyldes det, at det er søstrene Mette og Lise Egeskov, der i sFrein tid tog initiativ til Folkemødet, der har været et par år undervejs og i første omgang havde et Gastronomisk Folkemøde i tankerne. Søstrene forklarede til Søndagsavisen FritidsNYT, der udkommer på Lolland Falster, at navnet blev skiftet for at favne bredere.

Kok og iværksætter inden for gastronomi og kogekunst Claus Meyer er blandt bagmændede ved Madens Folkemøde. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Kok og iværksætter inden for gastronomi og kogekunst Claus Meyer er blandt bagmændede ved Madens Folkemøde. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

- Vi vil gerne lave et folkemøde om maden, måltidet og fødevarerne, hvor vi kommer maden rundt 360 grader. Det vil sige på en måde, hvor vi også får debatteret de brede dagsordener, som knytter sig til maden, f.eks. bæredygtighed, klima, ernæring og folkesundhed, sagde søstrene, der samtidig sagde:

- Der er ikke så mange, der ved, at vi kan noget med fødevarer hernede - men det kan vi, og derfor skal Madens Folkemøde ligge på Lolland-Falster.

Altså bliver det godset Engestofte, der bliver vært for folkemødet, der byder på 70 debatter om, siger Stephen Haar, fra bramgæs til invasive østersarter og holistisk græsning.

Mad i munden

Presse- og kommunikationschefen forventer, at arrangørerne er klar med et endelig program i april.

- Vi er stort set klar, og skal bare have aktørerne i de rigtige kasser, siger han og kalder det en succes, hvis der kommer mellem 5.000 og 10.000 besøgende.

Foto: Henrik Louis

Foto: Henrik Louis

Bag Madens Folkemøde står non-profit organisationen Food, der som formand har Kasper Fogh, der er politik- og kommunikationschef i Cevea. Den øvrige bestyrelse består af Mette Egeskov, direktør for Engestofte Gods - og altså initiativtager til Madens Folkemøde - Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, Henrik Høegh, viceborgmester i Lolland Kommune, Peter Engberg Jensen, tidligere Koncernchef hos Nykredit, Kim Rahbek Hansen, restauratør og iværksætter, Anne Birgitte Agger, direktør for Hotel- og Restaurantskolen, Lisbeth Olsgaard, Landbrug & Fødevarer samt falstringen Claus Meyer, der præsenteres som gastronomisk iværksætter.

Deres ambition er, fremgår det, ”at samle hele mad-Danmark. Fra havet til haverne og fra jord til bord.”, og de har følgende opfordring til, dem måtte tage vejen til det sydlige Lolland 10. -11. maj:

- Du skal forberede dig på, at vi kommer til at tale med mad i munden om fødevarer, gastronomi, mad, landbrug og produktion.

Madens Folkemøde

Madens Folkemøde finder sted 10.-11. maj 2019 på Engestofte Gods, Søvej 10 4930 Maribo.

Billetpris: 50 kr. Børn til og med 12 år er gratis.

Åbningstider begge dage:

Pladsen kl. 09-23

Madmarked kl. 10-18

Madboder kl. 10-21

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.