Orla Hav: Folk mener, at systemet hvidvasker sig selv i Britta Nielsen-sagen

Socialministeren mener, at der er gravet nok efter ansvar i Britta Nielsen-sagen, og afviser, der er behov for yderligere undersøgelser

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Orla Hav (S): - Hver en sten skal vendes. Foto: Folketingets TV.

KØBENHAVN:I november sidste år blev en tidligere ansat i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, anholdt på et hotel i Sydafrika. På værelset havde hun stakkevis af kontanter, som var det sidste, hun så til flere års liv i luksus. Siden har hun været fængslet og venter nu i Danmark på en retssag, hvor hun er mistænkt for på sin arbejdsplads at have stjålet over 100 millioner kroner, der var tiltænkt til de mest socialt udsatte personer i Danmark.

Flere partier i Folketinget vil have undersøgt nærmere, hvordan det kunne gå til, at en ansat blot kunne overføre så mange penge til sig selv år efter år i omkring to årtier. De er ikke tilfredse med, at statens advokat, Kammeradvokaten, er nået frem til ikke at kunne pege på nogen chef som ansvarlig for dårlig kontrol.

I et samråd i Folketinget torsdag sagde børne- og socialminister Mai Mercado (K) blankt nej til, at sagen skulle undersøges yderligere. Der er allerede brug tre millioner kroner på undersøgelse. Og den dokumentation, som Kammeradvokaten ikke kunne finde, kan andre heller ikke finde, mente ministeren.

Hun talte om ”konspirationsteori”, da Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper sagde, at Kammeradvokaten ikke er uafhængig, og at ministeriet selv havde bestilt, hvad der skulle undersøges med sit kommissorium. Det havde sådan set undersøgt sig selv.

Pernille Skipper (EL) undrede sig over, at Kammeradvokaten og et revisionsfirma kom til forskellige resultater. Foto: Folketingets TV.

Pernille Skipper (EL) undrede sig over, at Kammeradvokaten og et revisionsfirma kom til forskellige resultater. Foto: Folketingets TV.

Orla Hav: Hvorfor hastværk?

Det nordjyske folketingsmedlem Orla Hav (S) kunne ikke forstå, hvorfor det så hurtigt skulle afgøres, at der kunne placeres noget ansvar over Britta Nielsen, som får sin egen straffesag. Han mente, at straffesagen kunne kaste lys over mere end kun Britta Nielsens handlinger.

Hav frygter, at det største tab i sagen er befolkningens tab af tillid til systemet.

- Vi skal have vendt hver en sten, sagde han. - Befolkningen synes, at systemet har været for hurtig til at hvidvaske sig selv, sagde Orla Hav.

Flere medlemmer af Dansk Folkeparti lå på samme linje og undrede sig over, at ingen kunne drages til ansvar for svigt i systemet.

Som i en retssal

Den jura-uddannede Pernille Skipper var særdeles velforberedt og gav samrådet en karakter af retsmøde. Hun bad flere gange om en forklaring på, hvorfor Kammeradvokaten kun havde kunnet undersøge sagen tilbage til 2015, når pligten til regnskab gælder i fem år. Og revisionsfirmaet PWC havde kunnet gå helt tilbage til 2008. Kammeradvokaten havde kun undersøgt en periode, som svarede til 0,5 procent af den samlede svindel.

Ministeren svarede, at der var tale om to forskellige undersøgelser. Kammeradvokaten skulle undersøge, om der kunne placeres et ansvar. Revisionsfirmaet skulle undersøge, hvordan svindlen var foregået, metoden.

Pernille Skipper kunne heller ikke forstå, hvordan Rigsrevisionens advarsler gennem tiden blev vurderet så forskelligt i de to undersøgelser. Revisionsfirmaet mente, at skaderne kunne være begrænset eller undgået, hvis advarslerne var blevet fulgt. Kammeradvokaten mente ikke, at der kunne konkluderes noget.

Pernille Skipper vil indkalde til endnu et samråd, også for at undersøge politisk ansvar.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.