AaB Plus

AaB skal spare, men fastholder ambitionerne: - Vi skal altid være i top-6

AaB skal sælge spillere og reducere lønbudgettet, men det får ikke konsekvenser for de sportslige ambitioner

AaB-ledelsen med direktør Thomas Bælum og sportsdirektør Allan Gaarde skal have reduceret klubbens lønbudget. Arkivfoto: Torben Hansen

AaB-ledelsen med direktør Thomas Bælum og sportsdirektør Allan Gaarde skal have reduceret klubbens lønbudget. Arkivfoto: Torben Hansen

FODBOLD:Forandringens vinde kommer til at blæse over AaB’s superligahold den kommende sommer.

Klubikoner som Rasmus Würtz og Kasper Risgård har bekendtgjort, at de stopper karrieren og også Kasper Pedersen, der gennem de seneste år har været et fast indslag i AaB’s startopstilling, er fortid i klubben, når den igangværende sæson er færdigspillet.

Men det betyder ikke, at sportsdirektør Allan Gaarde får en sommer, hvor han kan kaste sig om med millioner efter nye spillere. For samtidig skal klubben have rettet op på det underskud, der i 2018 blev på 22,8 millioner kroner og i 2019 forventes at blive på mellem 15 og 20 millioner kroner.

- Det er vigtigt, at den her klub også er her om mange år, og derfor skal vi styre vores økonomi med omtanke og rettidig omhu, siger Allan Gaarde.

Han har derfor fået en klar opgave af klubbens bestyrelse. Lønomkostningerne til spillertruppen og andelen af løntunge spillere skal reduceres, og samtidig skal der sælges minimum en spiller i løbet af sommerens transfervindue.

- Den største ændring er næsten, at vi nu italesætter, at vi skal sælge spillere. Vi solgte også spillere før min tid, og vi har også gjort det, mens jeg har været her. Spillersalg er en del af vores indtægtsgrundlag, og det har også været en stor del af de overskud, vi tidligere har præsteret. Det har gjort, at vi har kunnet investere i den trup, vi har nu, så det er naturligt, at der er en forventning om, at vi sælger spillere, siger Allan Gaarde.

De unge skal være dygtigere

I stedet for at erstatte alle de afgående spillere med indkøb udefra er oplægget i AaB, at man skal have et endnu større fokus på at udvikle sine egne spillere.

- Vi skal stadig have spillere udefra, men talentudvikling er og bliver vores livsnerve, og den del skal vi gøre endnu bedre. I vores kamp forleden mod Brøndby (pokalsemifinalen 4. april, red.) havde vi otte spillere af egen avl i vores startopstilling, mens modstanderne ikke havde nogen.

- På den måde er det svært at gøre det mere ekstremt, end vi allerede gør, men vi skal blive bedre i transitionsprocessen. Vores bedste unge spillere skal blive endnu bedre, så vi ikke er i tvivl om, at de er klar til at tage de skridt, der skal til, siger Allan Gaarde.

Derfor var det fra sportsdirektørens perspektiv også et naturligt skridt, han tog, da han i sidste uge forlængede kontrakten med cheftræner Jacob Friis.

- Det væsentligste er selvfølgelig, at Jacob har bevist, at han er værdig til den rolle, og at han føler sig tilpas og magter den, men det er selvfølgelig vigtigt at have en cheftræner, der forstår AaB og ved, hvad det handler om her. Han har taget hele vejen op fra vores egen ungdomssektor, og det er helt klart en styrke, at han forstår, hvilke roller vores talenttrænere har. Det allervigtigste for AaB er, at der er en sammenhængskraft mellem talentdelen og superligaholdet, siger Allan Gaarde.

AaB-træner Jacob Friis skal til sommer have implementeret flere U19-spillere i sin førsteholdstrup. Arkivfoto: Henrik Bo

AaB-træner Jacob Friis skal til sommer have implementeret flere U19-spillere i sin førsteholdstrup. Arkivfoto: Henrik Bo

Men selv om der skrues ned for det økonomiske blus, bliver forventningerne til Jacob Friis og hans spillere ikke neddroslet. I denne sæson glippede målsætningen om at få en plads i mesterskabsslutspillet, men det skulle ikke gerne gentage sig næste år.

- AaB skal altid være i top-6, og vi har stadig en drøm om noget endnu større. Vi er stadig enormt ambitiøse, og det er vores spillere og trænere heldigvis også. Det er ikke nogen hemmelighed, at afstanden op til dem, der investerer mest, er blevet endnu større, og derfor er det også bare endnu vigtigere, at vi gør det på vores måde og finder vores egen vej. Det bliver med base i Nordjylland, siger Allan Gaarde.

Slovakisk salgsobjekt

Han forventer, at superligatruppen til sommer bliver tilført fire eller fem spillere fra klubbens eget U19-hold, mens der altså omvendt også skal afhændes minimum en spiller. Et oplagt emne hertil er Pavol Safranko. Den slovakiske angriber slog aldrig til i AaB, men har i denne sæson haft fin succes som lejesvend i skotske Dundee United, og det giver et begrundet håb om, at han til sommer kan udløse en transfersum til AaB.

- Pavol var ikke nogen succes hos os, men i Skotland har han jo bevist, at han kan score mål. Der har været en del forespørgsler på ham, og det kan meget nemt være, at han skal videre til sommer, siger Allan Gaarde.

Pavol Safranko slog ikke til i AaB, men slovakkens succes i skotsk fodbold gør ham til et oplagt salgsobjekt denne kommende sommer. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Pavol Safranko slog ikke til i AaB, men slovakkens succes i skotsk fodbold gør ham til et oplagt salgsobjekt denne kommende sommer. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Den slovakiske angriber var formentlig en af de spillere, som AaB-formand Torben Fristrup sigtede mod, da han ved sin beretning ved den ordinære generalforsamling tidligere i april også slog fast, at man som en del af den økonomiske genopretning fremadrettet skulle undgå fejlkøb af dyre spillere, som ikke kunne komme på holdet. Men i den nuværende AaB-trup er der også flere spillere, der ikke har haft den ønskede succes. I Viborg blev Kristoffer Pallesen købt, mens Filip Lesniak blev hentet til på en treårig kontrakt efter et ophold i den engelske storklub Tottenham. Ingen af de to er en del af den foretrukne startopstilling i AaB.

- Der er nogle spillere, der ikke har slået til her, og det er ikke altid kun spillerens skyld. Det har også handlet om, hvordan de passer til stilen her, og den del har vi ikke altid ramt helt. Jeg har uden tvivl lavet fejl, men det er nok absurd at tro, at vi ikke også kommer til at lave fejl i fremtiden. Jo flere penge man bruger, jo større chance er der for, at spillerne slår til, så når man henter mange transferfrie spillere, er usikkerheden større. Vi skal være skarpere på den del, men der kommer nok også til at være fejlkøb i fremtiden, siger Allan Gaarde.

Han er dog ikke nervøs for, at de økonomiske nedskæringer betyder, at AaB kommer ud af sommerens transfervindue som et markant svækket hold.

- Det bliver helt sikkert et puslespil, men sådan tror jeg også, at man har det, om man så sidder i Barcelona, København eller Brugge. Det fede ved at være i AaB er, at vi har så stor en talentmasse, at vi ikke skal ud og rekruttere sindssygt mange spillere, siger Allan Gaarde.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.