Naturvidenskab Plus

Tag til Dresden og oplev Sachsens vintradition

Schloss Wackerbarth er omdannet til et oplevelsesvinbrug

11
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Zwinger består af fire tårne forbundet med store gallerigange og sale.

TYSKLAND:Når der ikke er tradition for at køre til Dresden for at opleve vin, må vi selv gøre noget for at tiltrække opmærksomheden. Det var konklusionen på Schloss Wacherbarth, og det gjorde man. Derfor er modtagelsen af gæster fuldstændig integreret i vineriet og den daglige drift. Her er man meget velkommen, og der bliver taget godt imod.

På den stejle skrænt, der rejser sig op op bag slottet, står vinen på smalle terrasser som den bedste anbefaling til at komme indenfor. Vinmarker på stejle skråninger er et godt signal. Hvis det kan betale sig at dyrke vin sådan et sted med alt det bøvl, der er ved at arbejde med håndkraft, må der være et minimum af kvalitet. Ellers kan man ikke få arbejdet betalt. Vin fra den slags marker er aldrig billig.

Slottet er gammelt. Det blev bygget fra 1730 i den lille by Radeburg mellem Dresden og Meissen af August Christoph Graf von Wackerbarth. Han var en mand med stor indflydelse, bl.a. som kabinetsminister for den sachsiske kurfyrste og konge af polen, August den Stærke - ham vender vi tilbage til lidt senere.

En aktiv greve

Vinproduktionen i området er endnu ældre. Den kan føres mindst 850 år tilbage. Munkene i de mange klostre, der bredte sig i Europa, havde brug for vin. Vandet var mange steder forurenet, så de drak en blanding af vand og vin. Vinen virkede desinficerende på vandet. Kun de højst placerede i hierarkiet drak jævnligt ufortyndet vin.

Der var en veletableret tradition for at drikke vin ved de mange hoffer, som fyrster og konger omgav sig med. Derfor var det også naturligt, at den magtfulde greve, som elskede vin, og som besad en udviklingstrang ud over det almindelige, anlagde Schloss Wackerbarth i fornuftig køreafstand fra Dresden, hvor hoffet holdt til.

Han havde ellers en del andre byggeprojekter at se til. Frauenkirche i Dresden blev opført på hans initiativ og med et betydeligt tilskud fra hans pengekasse. Den er et besøg værd. Umiddelbart kan man ikke se, at det meste af bygningen ikke er mere end 70 år gammel. Betydelige dele af Dresden blev ødelagt under bombardementer i marts 1945. Angrebet på byen er et af de mest omdiskuterede i efterkrigstiden, fordi det militære udbytte var minimalt, mens de civile tab og tabet af kulturværdier var meget store. Tyskerne havde allerede tabt og var på kanten af sammenbrud.

Kirken blev som mange andre bygninger i Dresden - og Tyskland - genopført i gammel stil nøjagtig, som den fremstod inden bombardementerne.

Schloss Wackerbarth lå uden for de bombede områder, så her er den gamle barokbygning intakt. I kanten af vinmarkerne er der også en meget smuk pavillon, som blev opført samtidig.

Tre år efter DDRs opløsning - i 2002 - blev det besluttet at omlægge hele virksomheden til et oplevelsesvinbrug. Der blev opført en ny produktionsbygning, det gamle vineri blev indrettet til gæstehus, pavillonen blev til et selskabslokale, og der blev opført en stor forretning. Det hele hænger smukt sammen - nyt og gammelt .

Køb en rundvisning

Det er en god ide at deltage i en tur med guide. På hverdage foregår det kl. 14. I weekender er der flere ture. Den koster 11 euro for voksne, som smager tre forskellige vine. Det foregår ikke som de fleste andre steder ved slutningen af rundvisningen, men tre forskellige steder undervejs. Det virker fint at få vinen både i den moderne kælder fyldt med rustfrit stål og i den gamle del, hvor der er masser af træfade.

Børn og unge, der ikke må drikke alkohol, får druemost i stedet for vin, så hele familien kan deltage.

Man slutter naturligvis i forretningen. Mange vinerier har flotte salgssteder, så det er ikke noget nyt, men det er hver gang sjovt at se et kæmpe sortiment, som vi ikke har adgang til herhjemme. Der er mulighed for at smage, inden man køber nogle ferieminder til de kolde vinteraftener. Det koster en euro pr. glas. Hvis man køber, er det gratis.

Schloss Wackerbarth ligger i distriktet Sachsen, som stort set er ukendt af danske vindrikkere. Importen herfra er meget begrænset. Kvaliteten har været præget af de mange år under DDR-styret, men nu er vinene værd at ofre opmærksomhed, så tag et par kasser med i bagagerummet.

Inden vores rundtur havde vi spist frokost i restauranten. Den var god, så det kan anbefales. Der var både klassisk sachsisk og mere moderne tysk mad på kortet.

Slottet har en omfattende hjemmeside, der er værd at gennemgå inden besøget. Adressen er www.schlosswackerbath.de. Her annonceres de mange aktiviteter, der foregår på slottet, bl.a. koncerter, middage, udflugter i markerne og smagninger.

Zwinger en kulturperle

Inden frokosten på Schloss Wackerbarth kan man nå at se Zwinger i Dresden. Det kæmpestore bygningskompleks er fra samme tid som Schloss Wackerbarth. August den Stærke brugte området til bl.a. militærparader og hesteopvisning.

Pladsen var omgivet af træbygninger. De blev efterhånden erstattet af murede tårne, der blev forbundet med lange gallerier omkring en kæmpe plads. Det var ikke meningen, at man skulle kunne bo på Zwinger. Her festede man, men også kongens omfattende samlinger af bl.a. Meissner-procelæn blev der lavet plads til.

Meissen er navnet på en by lige nordvest for Dresden. Her havde August den Stærkes specialister afluret, hvordan kineserne fremstillede porcelæn, og han satte en produktion i gang som erstatning for den voldsomt dyre importerede porcelæn.

De fremstillede naturligvis tallerkner og vaser, men også fantastiske figurer. Nogle af de fineste stykker fra fabrikken indgik i kongens samling, og den er værd at se, også selv om man ikke normalt har den store interesse for den slags.

På vej op til samlingen kan man nyde den sprøde lyd af et klokkespil. Klokkerne er fremstillet af porcelæn. I de koldeste måneder bruges det ikke, fordi de kan springe i kulden.

Der er to udstillinger mere i Zwinger, som skal ses. August den Stærke samlede også på malerier. Her hænger bl.a. Rafaels ”Den Sixtinske Madonna”, hvor to engle fra bunden af maleriet kigger eftertænksomt op - de er ”Rafaels Engle”, som blev så kendte i Danmark fra Blæksprutten.

Den tredje samling er astronomiske instrumenter. Den bør enhver med den mindste interesse for fysik se. Med en god forklaring vil også børn få en masse ud af se den.

Der er langt fra barokkens udforskning med instrumenter, der i dag virker meget primitive, til vores gps-tider - men der er alligevel klare forbindelser.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst