Jammerbugt Plus

To plejehjem bliver lukket

Møllegården og Hune bliver lukket næste år. Åbning af friplejehjem forøger overkapacitet

10
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Hune Plejecenter er også i spil til lukning på grund af for mange pladser i kommunen. Arkivfoto: Martin Damgård

JAMMERBUGT:Når Brovst Friplejehjem står klar 1. november 2016, bliver der alt for mange plejehjemspladser i Jammerbugt.

Friplejehjemmet får 30 pladser. Kommunen får råderet over 20 af dem.

Jammerbugt har i forvejen for mange ledige pladser på plejehjemmene, så dermed er der lagt op til en ny omgang plejehjemslukninger.

Sidste år lukkede politikerne plejehjemmene i Vester Hjermitslev og Biersted. Denne gang peger pilen på Hune Plejecenter (1. juli 2016) og Møllegården i Brovst (1. november 2016), som kommunalbestyrelsen torsdag aften besluttede at lukke næste år. Det skete med 22 af 27 stemmer. Følgende stemte imod: Christian Hem (V), Torben Sørensen (V), Ida Stabell (DF) - på vegne af Morten Marinus (DF), der var til møde med miljøministeren, Anne-Mette Ulstrup (DF) og Jørgen Olsson (EL).

Færre på ventelister

De to plejecentre har i alt 44 pladser. Fratrækkes de nye pladser på friplejehjemmet, forsvinder der altså 24 kommunale plejehjemspladser.

I følge de kommunale ventelister er det intet problem. Søgningen bliver stadigt mindre til pladserne på de kommunale plejehjem. Det viser tal fra kommunens venteliste tydeligt. For et år siden stod der 39 borgere på venteliste. Nu er der 23. Dertil kommer, at der permanent er tomme stuer på de fleste plejehjem. Det koster dyrt i tomgangshusleje, så lukninger er helt uomgængelige, siger borgmester Mogens Gade (V).

- Vi er nødt til at tilpasse kapaciteten på vores plejehjem. Vi kan konstatere, at søgningen er stadigt mindre. De ældre vil have mere moderne omgivelser og stadigt flere foretrækker at bo i eget hjem, siger Mogens Gade.

Kun få kommunale pladser

Jammerbugt Kommune er for tiden i færd med at overlade det meste af ældreplejen til private hænder. Kommunen udliciterede i år Solgården i Fjerritslev og Saltum Plejecenter til Aleris Omsorg. Dertil kommer, at Aabybro og Birkelse drives af Danske Diakonhjem. Hvis Hune Plejecenter og Møllegården i Brovst lukkes, bliver der kun tre kommunale plejehjem tilbage, nemlig Solbakken i Brovst, Kaas Plejecenter og Pandrup Plejecenter.

Det er ikke en udvikling, der bekymrer borgmesteren.

- Vi har hver især vores måde at gøre det på. Vi skal inspirere hinanden og glæde os over, at vi nu også får et nyt moderne plejehjem i Brovst, siger Mogens Gade.

Han forstår godt, at mange pårørende og beboere har følelserne i klemme med de mange lukninger, men peger omvendt på, at det også betyder mere moderne boliger til de ældre og bedre personaleforhold med mere kollegial sparring og faglig udvikling, når man samler tingene i større enheder.

Fakta

Lige nu er der 286 plejeboliger og 28 midlertidige boliger samt to akutpladser i Jammerbugt Kommune.

Hvis Møllegården og Hune plejecentre nedlægges, vil der i 2017 være 261 plejeboliger, 14 midlertidige boliger og to akutpladser.

Aleris Omsorg driver Solgården i Fjerritslev og Saltum Plejecenter. Danske Diakonhjem driver Aabybro og Birkelse. Fra 1. november 2016 åbner Brovst Friplejehjem.

Når Møllegården (1. november 2016) og Hune (1. juli 2016) lukkes, er der kun tre kommunalt drevne plejehjem tilbage: Solbakken i Brovst, Kaas Plejecenter og Pandrup Plejecenter. Fra 2017 sparer lukningerne i alt 12 millioner kroner årligt. Derfra skal trækkes ni millioner kroner til udgifter til pladserne på Brovst Friplejehjem.

Det forventes, at friplejehjemmet ikke vil blive dyrere pr. plads end andre steder. Jammerbugt Kommune forventer, at alle aktører vil kunne matche billigste pris pr. plads, som pt. er Aleris Omsorgs.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.