Hestesport Plus

Vilde tricks på hesteryg: - Jeg har tit set børn med sut i munden rende rundt til stævnerne

En vild sport med 400 kilo tunge heste får nu opmærksomhed - især børn og unge kan have glæde af sporten, mener træner

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Det giver børn og unge noget helt særligt at dyrke ekstremsport fra hesteryg, mener Charlotte Præstgaard. Foto: Kim Dahl Hansen

AALESTRUP:Skal man sige ja, når en 6-årig plager om at få lov til at lave kolbøtter eller stå på hovedet på en to meter høj hest, der løber i fuld galop?

Det skal man helt sikkert, hvis man spørger 49-årige Charlotte Præstgaard, der til daglig underviser børn og voksne i voltigering på Tørring Rideklub i Randers. Hun er tredobbelt nordisk vinder af voltigering.

Voltigering er en ridesport, hvor rytterne konkurrer om, hvem der kan lave de vildeste tricks fra hesteryg.

Derfor kan man til et voltigeringsstævne opleve ryttere, der laver kolbøtter fra hesten, kaster sig op på dens ryg, imens den er i fuld galop eller står oprejst på hestens ryg.

I denne uge har Charlotte Præstgaard sat den vilde træning i bero og er taget til Aalestrup for at hjælpe sin datter Michelle Præstgaard med at forberede weekendens voltigeringsstævne.

Stævnet bliver afholdt af byens rideklub ANE, der hører til Aalestrup Naturefterskole, hvor Michelle Præstgaard er lærer.

Med til stævnet er 200 danske deltagere og flere udenlandske dommere. De skal afgøre, hvilke ryttere der er dygtige nok til at komme med til EM og VM i voltigering.

Skal give børnene styrke

Både voksne og børn ned til tre år deltager i stævner som det i Aalestrup.

- Jeg har tit set børn med sut i munden rende rundt til stævnerne, siger Charlotte Præstgaard.

I en verden hvor nogle forældre er bange for at sende deres børn alene ud at lege i skoven, og hvor legepladserne er sikrede, så de små undgår hårde fald og splinter i hænderne, kan det måske virke voldsomt at lade sine små børn gå til ekstremsport.

Men voltigering giver børnene en fysisk styrke og udholdenhed, som de næppe får andre steder, mener Charlotte Præstgaard.

- Børnene i dag er mere bange for at slå sig, end de var, da jeg startede for 10 år siden. Og deres motorik er dårligere - halvdelen kan for eksempel ikke slå en kolbøtte, siger hun.

Lige ved at gå galt

Alligevel har hun aldrig oplevet alvorlige skader på grund af voltigering.

Men en enkel gang var det ved at gå helt galt.

- Jeg underviste en 6-årig pige, der tiggede om at hoppe af hesten i galop. Så faldt hun af og røg ind under hesten, fortæller Charlotte Præstgaard.

Hesten fornemmede, at der lå mere end mudder under dens sko og nåede at fjerne hoven uden at ligge sin vægt på pigen.

Pigen kom uskadt op på hesten igen og fortsatte sin sprint.

Bliver efterskolefag

I alt dyrker 600 voksne og børn voltigering i Danmark. For Aalestrup Naturefterskole tilbyder fra det nye skoleår voltigering til hesteinteresserede elever.

Aalestrup Naturefterskole er den eneste efterskole i Danmark med det tilbud.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.