annonce

3 ting at overveje før du køber hus

Et hus vil uden tvivl være én af de største investeringer, som du kommer til at foretage dig her i livet. Det er derfor ikke underligt, hvis du kommer i tvivl om mange ting undervejs i processen. Der er dog en række forholdsregler, du kan tage dig for at gøre det hele lettere. I artiklen her får du tre gode råd, der kan være med til at give dig et bedre overblik og i sidste ende gøre dig mere forberedt på købet.

Søg hjælp

Det er altid bedre at spørge en gang for meget end en gang for lidt. Du bør derfor finde nogen, der kan hjælpe dig i din proces med dit boligkøb, så du altid har en professionel ved hånden, der kan svare på dine spørgsmål.

Du kan derfor blandt andet overveje, om du måske skal søge hjælp hos en boligadvokat . Boligadvokater beskæftiger sig til dagligt med bolighandler og ved derfor næsten alt om, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du køber hus. Dertil kommer, at når du køber hus, er der en masse juridisk benarbejde, som skal klares, for at handlen kan gennemføres. Der skal blandt andet udarbejdes og tinglyses et skøde, udarbejdes en refusionsopgørelse, og der skal være styr på forsikringer.

Med en boligadvokat får du i samme person en uvildig rådgiver, du kan spørge til råds undervejs, en rutineret forhandler, der kan hjælpe dig med at få en aftale, der tilgodeser dig mest muligt, og en sagsbehandler der kan sørge for, at der kommer styr på alle de juridiske spidsfindigheder.

Hvis du finder et hus, som du er interesseret i og hvor prisen er rigtig, bør du som minimum få hele handel gennemgået af en erfaren boligadvokat, før du gennemfører købet. Ved gennemgangen tjekker advokaten op på, at alt er som det skal være og at du får det, du forventer. Det sker overraskende ofte, at boligkøbere stoler for meget på ejendomsmægleren eller overser vigtige detaljer, der gør, at de ender med en noget dårligere handel, end de forventede. Den letteste måde at gøre det på, er at få indsat et advokatforbehold i købsaftalen, før du skriver under. Med et advokatforbehold kan du slå hurtigt til på et godt tilbud, men du bevarer samtidig muligheden for at trække dig fra handlen igen, hvis du fortryder, eller din advokat er betænkelig ved handlen.

Advokatens gennemgang, når der er indsat et advokatforbehold, fungerer sådan, at advokaten modtager alle handlens dokumenter. Alt det læser advokaten igennem og tjekker op på de andre detaljer. Bagefter gennemgår du og din advokat det hele, så du ved præcis, hvad du går ind til, hvis du køber huset. Hvis din advokat har fundet noget problematisk, vil han gøre dig opmærksom på det, så du kan være sikker på at træffe et oplyst valg.

Har du overskud til renovering?

Før du forelsker dig i et hus, bør du overveje, hvilke ønsker du har. Ønsker du at flytte i noget helt nyt, hvor du kan rykke ind i alle rummene med det samme uden at ændre noget. Eller har du hænderne godt skruet på og er klar på udfordringen med at renovere og istandsætte?

Du behøver ikke at have den helt store håndværks erfaring, hvis bare du har lysten og nysgerrigheden til at sætte dit eget præg på noget. Dog bør du overveje, om du sætter barren for højt, hvis du køber et hus, hvor alt skal renoveres fra inde til ude. Du skal selvfølgelig også huske at indregne, hvad en renovering koster.

Hvad er tidshorisonten?

Dine behov og ønsker i dag er måske ikke de samme om tyve år, og det behøver de nødvendigvis heller ikke at være. Men det kan være relevant for dit boligkøb, hvis du har en idé om, hvor længe du vil bo i huset. Hvis du for eksempel forventer at skulle bo i huset i over tyve år, så kommer der måske flere børn i familien, en hund eller andre faktorer. Måske ser du huset som en kortvarig bolig, og du regner med allerede at rykke igen om et par år. Begge tidshorisonter kan have indflydelse på dit valg af bolig.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.