annonce

3 tips til valg af a-kasse

En a-kasse er en nødvendighed, når man er på arbejdsmarkedet.

Den er din sikkerhed, hvis du står uden arbejde. Hvor din fagforening hjælper dig, hvis du bliver fyret eller på anden måde bliver uretfærdigt behandlet på arbejde, så hjælper a-kassen med, at du fortsat har en indtjening efter fyring, eller hvis du står uden arbejde.

A-kasse står for arbejdsløshedskasse. Ligesom ved en fagforening betaler du fast hver måned et beløb til denne kasse. Hvis du så på et tidspunkt står uden arbejde, er det den kasse og staten, som sikrer, at du får dagpenge. Det vil derfor sige, at er du ikke medlem af en a-kasse, er du ikke dagpengeberettiget. Du vil altså skulle på kontanthjælp.

Men der findes en masse a-kasser, og det kan være svært at finde ud af, hvilken der passer til dig. A-kasser kan være baseret på profession, uddannelsesniveau eller andre værdier. Du kan læse mere om de bedste a-kasser her . Men inden du vælger a-kasse, skal du tænke over, hvilken a-kasse der er bedst for dig. Derfor kommer der her tre gode råd til valg af a-kasse.

Du har frit valg

Først og fremmest har du frit valg. Du er på ingen måde tvunget ind i en speciel a-kasse, hvis du er i et erhverv, som der findes en a-kasse til. Du har fuldstændig egen bestemmelse. Ønsker du en a-kasse uden om din fagforening, er det også muligt. Du skal absolut ikke være medlem af samme fagforening og a-kasse. Disse kan sagtens adskilles.

En fagforening sørger for dit velbefindende på arbejde. Det kan ske gennem kurser, lønforhandlinger, sygdom osv., mens a-kassen er dit sikkerhedsnet. Men a-kasser kan også tilbyde andre servicer. Her skal du også være opmærksom.

Hav øje for forskellige servicer

Der er stor forskel på, hvad de forskellige a-kasser tilbyder af ydelser. Nogle a-kasser er blot en kasse, som administrerer pengekassen. De udbetaler bare dine penge, når du står uden arbejde. Men der er også a-kasser, som f.eks. tilbyder dig rådgivning i dagpengesystemet, vejledningssamtaler, så du hurtigt finder arbejde, og arrangementer, som f.eks. udvider dit netværk.

Det kan være, det blot er en kort periode, du skal være på dagpenge – måske på grund af flytning eller en kontrakt, der først gælder fra om nogle måneder. I så fald kan du eventuelt spare nogle penge på ikke at vælge a-kasser, som har en masse tilbud, og i stedet blot betale for en a-kasse, som udbetaler dine dagpenge. Der kan være mange grunde til, at du står uden for arbejdsmarkedet.

Din situation

Der kan være rigtig mange årsager til, at man skal have dagpenge. Det er ikke kun, hvis du er blevet fyret, du har behov for en a-kasse.

En a-kasse er også dem, som betaler din barselsorlov, forældreorlov og efterløn. Det er derfor også en god idé at betale til. Inden du har få pengene udbetalt, skal du have været medlem af en a-kasse i 12 måneder. Du må naturligvis godt skifte i løbet af de 12 måneder, men det kræver noget anciennitet. Derfor er det også rigtig vigtigt, at hvis du er studerende og har under et år tilbage på studiet, så skal du have meldt dig ind i en a-kasse. Rigtig mange nyuddannede glemmer denne vigtige detalje.

Det er hele livet, du har behov for en a-kasse. Derfor er det også en rigtig god idé at finde en god a-kasse, som passer til dine behov og der, hvor du er i livet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.