annonce

Befri den arkitektoniske fantasi med listedækning og tagpap

Alt for ofte er arkitektens opgaver mere eller mindre bundet. Det gælder også på taget, hvor mulighederne kan være ret begrænsede. Men med Phønix Tag Materialers listedækninger og tagpap er der udfoldelsesmuligheder med stor holdbarhed, høj kvalitet og et stærkt design

Tagpappens giver en række æstetiske og designmæssige muligheder. Blandt andet anvendt med listedækning. Maksimal fleksibilitet, plastiske egenskaber og lang levetid, også i barske omgivelser ved havet, gør tagpap til et populært byggeprodukt

Tagpappens giver en række æstetiske og designmæssige muligheder. Blandt andet anvendt med listedækning. Maksimal fleksibilitet, plastiske egenskaber og lang levetid, også i barske omgivelser ved havet, gør tagpap til et populært byggeprodukt

De tider er for længst forbi, hvor et tagpaptag var fladt, med afløb, der stoppede til, og utætte ovenlysinddækninger. I dag er kvaliteten en helt anden, og der er helt andre muligheder, fordi tagpappet som materiale er kommet så langt, at fleksibiliteten er blevet langt større. Og det giver sig udslag i langt flere anvendelsesmuligheder, for selvom man vælger at lave et tag med rejsning, kan det også være med tagpap på taget. Og tilmed løsninger, der er æstetiske og smukke, og som kan understrege bygningens arkitektur.

Et fladt tag og et hældningstag kan være rigtigt flot, og kan være en del af en bygnings samlede arkitektoniske udtryk. Men det kræver tagmaterialer, der kan leve op til de tekniske krav, de æstetiske krav, samt ikke mindst arkitekturen og kvaliteten i byggeriet. Phønix Tag Materialer har udviklet løsninger, som i de sidste 10-15 år har vundet stor udbredelse, netop på grund af fleksibiliteten i tagløsningen og designmulighederne.

- Listedækning på et tagpaptag er med til at tilføre tagfladen struktur og taktfasthed, som man ikke umiddelbart får med et rent tagpaptag. Hvis bygningen eller facaden for eksempel har en træbeklædning, kan man ved at tilføre en listedækning, videreføre rytmen i tagfladen og komplementere det arkitektoniske udtryk. Samtidig giver det tagfladen en tredimensionel kvalitet, da selve trekantlisten har en vis form for dybde, siger Nicolas Munkø, der er arkitekt, designleder og medejer af arkitektfirmaet Kullegaard.

Der er tale om et meget enkelt designværktøj, nemlig en trekantet liste samt en inddækning af tagpap, som monteres vinkelret på tagrygningen og inddækkes med tagpap. Afstanden mellem listerne på taget dimensioneres, så det understreger arkitekturen i bygningen og giver en naturlig rytme i tagdækningen, som eventuelt videreføres nede i den øvrige bygningskrop.

Sammenholdt med forskellige kombinationsmuligheder i overfladen på tagpappet, bestrøet med skifersten, så er der virkeligt mange forskellige kombinationsmuligheder i designet på et tag. Dermed er der mulighed for at designe et tag, der giver mere eller mindre lethed, eller understreger den resterende bygning. I stedet for at være en grå og kedelig flade, bliver taget nu til en integreret del af bygningen, som faktisk tilfører bygningen en arkitektonisk og visuel kvalitet, fremfor blot at være en enkelt funktionalitet, nemlig at holde huset tæt.

Der findes allerede masser af gode eksempler på godt design med Phønix Tag Materialers listedækninger. Skagen Odde Naturcenter , Boligbyggeriet Søfronten, og en smuk klassisk bygning som Dyvig Badehotel , hvor listedækningen er med til at give taget og bygningen et kosmetisk løft.

Som med alt andet godt håndværk, der skal holde i mange år, kræver en listedækning også en professionel indsats i kraft af en uddannet tagdækker, der ved hvad han har med at gøre. Forkert udført kan man få buler og folder i tagdækningen, listerne kan sidde skævt og give et helt forkert billede.

- Krydsfinér er det bedste og mest plane materiale at have som underlag for en listedækning. Underpappen skal være helt strukket ud, så den ikke danner folder. Ved planlægningen af listerne placering skal man være opmærksom på, at der skal kunne være en rulle tagpap mellem listerne, og listerne skal placeres rigtigt i forhold til ovenlys, karnapper, skorstene med videre. Afstanden ved gavlene skal være den samme, så det giver et symmetrisk billede, fortæller Tommy Bunch-Nielsen fra Bunch Bygningsfysik. Han understreger, at der er vigtigt både at planlægge på forhånd, og at udføre arbejdet professionelt og korrekt, så resultatet bliver det rigtige. Forkert udført kan et tag komme til at se meget forkert ud, og helt ødelægge det der var planen, nemlig at få et æstetisk og smukt tag, som fremhæver bygningens kvaliteter.

Se video om de arkitektoniske muligheder med tagpap og herunder listedækning

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.