annonce

Betaler du for meget for din strøm?

Ved du, hvad du betaler for din strøm i dag? Ny opgørelse viser at, over 60 procent af danskerne ikke kan svare på, hvor meget de betaler for strømmen derhjemme. Her er et par fif til at undersøge, om du betaler for meget for din el.

Sponsoreret indhold

Hvad er en god elpris? Det kan være særdeles svært at gennemskue, når man bliver ringet op af en telefonsælger eller ser reklamer for elselskaber på Facebook. Derfor betaler de fleste danskere også bare deres elregning måned for måned uden at vide, om strømmen er dyr eller billig. De fleste synes også, at det med strøm og elpriser er en lille smule kedeligt og har måske den opfattelse, at det ikke betyder alverden for husholdningsbudgettet, om de har det ene eller andet elselskab. Denne generelle opfattelse er dog ærgerlig, fordi der sagtens kan være både god fornuft og mange penge at spare ved at skifte elselskab.

Især hvis du har haft det samme elselskab i mange år. Hvis du ikke har rørt din nuværende elaftale i lang tid, har du sikkert heller ikke taget stilling til, om strømmen skal være grøn. Det kan du eksempelvis nemt gøre i dag og dermed være med til at bakke op om den grønne omstilling ved at vælge strøm fra danske vindmøller.

En myte, at der ikke er penge at spare ved at skifte elselskab

Rent økonomisk kan det også sagtens være en god ide at skifte elselskab. Specielt hvis du er en af de mange danskere, der har investeret i elbil eller varmepumpe for nylig. Det betyder nemlig, at dit strømforbrug sikkert er steget en del sammenlignet med tidligere og dermed har en eventuelt billigere kWh-pris større betydning. Når du skal sammenligne elpriser hos de forskellige elselskaber, er det vigtigt at vide, hvad der er vigtigst at kigge på. Du kan hurtigt falde i den fælde at blive lokket af en dygtig telefonsælger, som lover dig guld og grønne skove uden hold i virkeligheden.

Tre vigtige ting, når du sammenligner elpriser

Når du skal i gang med at undersøge markedet for gode tilbud fra de forskellige elselskaber, er det vigtigt at huske på disse tre ting:

- Elprisen udgør kun ca. 19 procent af din samlede elregning. De resterende 81 procent går til obligatoriske statslige afgifter og nettariffer til dit lokale netselskab. Det er vigtigt at vide, at du skal betale disse to ting, uanset hvem du vælger som elleverandør. Derfor er det kun en femtedel af den samlede regning, som er i fri konkurrence, og hvor du reelt kan spare penge.

- Hvis du bliver ringet op af en telefonsælger, så husk, at vedkommende ikke har noget som helst kendskab til dit nuværende elforbrug og derfor ikke kan sige noget om, hvor meget eller lidt strøm, du bruger, eller om strømmen er sort eller grøn. Hvis vedkommende påstår andet, er det en direkte løgn.

- Husk at sammenligne pærer med pærer og bananer med bananer. Det har stor betydning for din elpris, om du vælger en fast elaftale eller el fleksibel elaftale. Med en fast pris får du lidt mere tryghed i forhold til, hvor meget din strøm koster, da prisen låses fast i en periode på typisk tre måneder. Men en fleksibel elpris følger din elpris udsvingene i elmarkedet, hvilket betyder at prisen kan gå op og ned time for time. Elprisen fungerer præcis ligesom aktier, da udviklingen i elprisen går op, hvis efterspørgslen er høj og udbuddet er lavt, ligesom den falder, hvis det modsatte er tilfældet. Derfor giver det ikke mening at sammenligne en elaftale med en fast pris med en anden, der har fleksibel pris, med hinanden. Husk derfor altid at sammenligne elpriser, hvor prisen er er baseret på de samme vilkår og forudsætninger. Historisk set har fleksible elaftaler givet den laveste pris.

Hvis du husker på disse tre ting, er du klædt godt på til at sammenligne elpriser næste gang, du vil skifte elselskab.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.