annonce

Bliv klogere på tandlægens udstyr

Vi kender alle det med at være hos tandlægen og se noget, som vi ikke helt ved, hvad er, eller skal bruges til.

Det kan være svært at få stillet sin nysgerrighed, når du ligger i stolen og har tandlægens fingre og redskaber i munden. Derfor har vi undersøgt sagen, så vi kan forsøge at besvare nogle af de redskabsmæssige spørgsmål. Vi har blandt andet set nærmere på den klassiske skalpel, selve tandlægeboret og den lidt anderledes centrifuge.

Læs med her, og bliv klogere på nogle af de redskaber, som din tandlæge arbejder med.

Skalpellen

Skalpellen kender du sikkert fra film, hvor læger skal operere. Her bruges skalpellen til at skære i hud, og typisk ser vi billeder, hvor der er tale om store operationer med lange snit. Det kan derfor godt være skræmmende, når du ser skalpellen hos tandlægen. Du kan dog være rolig. Tandlægen skal ikke til at lægge et langt snit i huden. Hos tandlægen bruges en skalpel omkring tandkødet. Den kan findes frem, hvis du har nedgroet tandkød, som skal skæres lidt væk, eller hvis du har visdomstænder, der skal opereres ud.

Skalpellens brug er altså overordnet den samme. Der lægges et snit. Men hvor lægen skærer i hud, bruger tandlægen den til tandkødet.

Boret

Tandlægeboret kender og frygter de fleste, men hvordan virker det egentlig? Vi forsøger at kortlægge det her.

Tandlægeboret er et lille, elektrisk bor med højt omdrejningstal, og som har vandkøling i sig. Det betyder, at boret kører meget hurtigt rundt, samtidig med at der køles ved hjælp af vand.

Det lyder ret forsimplet, men det er i bund og grund sådan, boret virker. Selvom det er en kort forklaring, så kaster den alligevel meget fint lys på, hvordan boret virker, og hvor enkelt og alligevel imponerende det er.

Centrifugen

Centrifuger er måske det mest fremmede, vi præsenterer for dig. Kort fortalt er en centrifuge en maskine, som kan adskille forskellige dele af en væske. Hos tandlægen arbejdes der med blod, hvor centrifugen er med til at adskille de røde blodlegemer fra de hvide blodlegemer og blodpladerne. De sidstnævnte kan bruges af tandlægen, når patienter får foretaget operationer eller fjernelse af visdomstænder.

Nogle tandlæger har erfaringer med, at sår kan hele hurtigere og mere smertefrit, hvis der gøres brug af patientens eget blod. I de tilfælde placeres noget af blodet i centrifugen, som så adskiller de røde blodlegemer fra resten. Dermed står tandlægen tilbage med en del, som kan hjælpe patienten.

Vi håber, at denne korte introduktion til tandlægens redskaber, har gjort dig klogere på, hvad tandlægen kan bruge dem til.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.